Helsingi haigla ülemarst: kõik ei saa erakorralisse meditsiini kuhjuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud haiged pöörduvad pika ravijärjekorra tõttu erakorralise meditsiini osakonda. Pildil Mustamäe haigla vastuvõtt.
Paljud haiged pöörduvad pika ravijärjekorra tõttu erakorralise meditsiini osakonda. Pildil Mustamäe haigla vastuvõtt. Foto: Priit Simson

Helsingi ülikooli haigla ülemarst Veli-Pekka Harjola sõnul ei saa erakorraline meditsiin olla puhver, kuhu kõik süsteemi halvasti toimimise tõttu kuhjub.

«Kui me patsiendiga vesteldes jõuame seisukohale, et häda ei ole eluohtlik ning ei vaja kiireid uuringuid või ravi, siis me teda siia erakorralise meditsiini osakonda ka vastu ei võta. Tal tuleb siiski oodata, kuni ta pääseb arsti vastuvõtule oma tervisekeskuses, isegi kui see võtab aega kaks nädalat, rääkis Harjola ETV Aktuaalsele Kaamerale.

Tervisekeskusesse pääseb Soomes paremal juhul arsti vastuvõtule viie päeva jooksul, halvemal juhul tuleb oodata kuu aega. Seitse aastat Soomes elanud Merikese sõnul on ootamine normaalne. «Kas sa tahad minna perearstile või kui sul on ainult köha, nohu, siis sul on ainult hoitaja, kelle juurde sa lähed. Sinna sa saad kohe, see on nagu meditsiiniõde,» märkis ta.

Kiiresti ja kohe pääseb aga vastuvõtule vaid eraarsti juurde, kus visiiditasu on keskmiselt 100 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles