Teada-tuntud kummelitee silmapõletiku korral ei sobi

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kummel.
Kummel. Foto: Küllike Rooväli

Kuigi tänapäevalgi kasutavad paljud pered silmapõletiku raviks rahvameditsiinist tuntud kummeliteed, silmaarstid seda enam ei soovita.

«Kummeliteed on varem kasutatud silmade puhastamiseks, aga enam seda ei soovitata, sest see sisaldab õietolmu, mis võib tekitada allergiat,» selgitas Tallinna lastehaigla silmaarst Epp Joala, kelle sõnul esineb allergiat tänapäeval väga palju.

Kummelitee asemel tuleks põletikulisi silmi puhastada füsioloogilise lahusega või käsimüügis olevate silmatilkadega. Kui neid aga kohe kodus pole, siis sobib Joala sõnul ka keedetud vesi. Küsimusele, et kui mõni vanaema siiski tahab just kummeliteed kasutada, vastas arst, et «ega midagi väga hullu ei juhtu, aga meie soovitus on praegu selline».

Joala sõnul võiks paar päeva proovida põletikku ravida käsimüügist saadavate silmatilkadega. Kui olukord ei lähe paremaks, tuleks aga kindlasti pöörduda silmaarsti poole. Retseptimüügis olevaid silmatilku võib välja kirjutada ka perearst.

Laste silmapõletike tekitajateks on Joala sõnul viirused, bakterid, aga ka silma sattunud keemilised ained või allergia. Silmapõletiku tunnuseks on kipitustunne silmades, mädane eritis silmast, sidekesta punetus ja silmade sügelemine. Mõnikord on lapsel lisaks silmapõletikule ka palavik.

«Reeglina on lapsel mingi viirus, mille tagajärjel tekib palavik ja millega kaasneb silmapõletik. Aga silmapõletik ise palavikku ei põhjusta,» selgitas Joala.

Kui lapsel palavikku pole, võib ta arsti sõnul ka õue minna, kui ta seal olles ei külmeta ega saa uut nakkust. Kindlasti aga tuleks haige laps lasteaiast või koolist koju jätta ning need mänguasjad, millega ta mängis, tuleks ära puhastada.

Olenevalt nakkustekitajast võib silmapõletik olla väga nakkav, aga võib ka mitte nakatada. Parim viis silmapõletikku vältida on arsti kinnitusel hoolikalt käsi pesta. Kuna haigustekitajad on erinevad, võib korra juba silmapõletikku põdenud laps Joala sõnul taas sellesse haigestuda.

Kuigi lapsevanematele on jäänud mulje, et silmapõletikku esineb rohkem sügiseti ja kevaditi, on arsti sõnul seda haigust aasta läbi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles