Hoiatus: arstid peaksid piirama unerohtude kirjutamist

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravim Xanax.
Ravim Xanax. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Briti terviseametnikud hoiatasid arste, et nood peaksid unerohtusid ja rahusteid kirjutama ainult erandjuhtudel, kuna ravimid on kergesti sõltuvust tekitavad.

Briti terviseametnikud soovitasid arstidel piirata bensodiasepiini sisaldavate ravimite, nagu näiteks Valium, retseptide väljastamist, kirjutab The Telegraph. Samuti peaksid arstid ravikuuri järjepidevalt jälgima ja kutsuma patsiendi uuesti läbivaatusele. Rohkem peab toetama ka neid, kes ravi katkestavad.

Bensodiasepiini sisaldavad ravimid võivad patsientidel tekitada kõrvalnähtusid ja pikendada taanduvaid sümptomeid. Näiteks võib aine aidata kaasa dementsuse välja arenemisele. Samuti on aine tugevalt sõltuvust tekitav.

Igal aastal kirjutatakse Suurbritannias ligi 18 miljonit bensodiasepiini sisaldava ravimiga retsepti ja rahusteid, millel on samalaadsed kõrvalnähud. Arstidel tuleks seega patsiente rohkem ravimite pikaajalise kasutamise võimalikest ohtudest teavitada. Arst ja patsient peaksid jõudma ravikuuri pikkuse osas üksmeelele.

Seesugusele hoiatusele kirjutas alla kokku 17 erinevat Suurbritannia terviseorganisatsiooni ja -ametit. «Ravimid, nagu rahustid, aitavad paljusid patsiente, kuid tarvitajad peavad olema riskidest täielikult teadlikud,» kommenteeris professor Clare Gerada.

Bensodiasepiini sisaladavaid ravimeid kirjutatakse Inglismaal välja ärevushäirete, aga ka unetuse korral. Sama ainet kasutatakse ka näiteks hambaravis või lõikustel patsiendi rahustamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles