Värske uurimuse kohaselt ohustab naisi, kes tarbivad rohkem looduslikku flavonoidi apigeniini sisaldavaid taimseid toite ja jooke väiksem munasarjavähi risk.
Taimne flavonoid võib vähendada munasarjavähi riski
Selleris, petersellis, punases veinis, tomatikastmes ja teistes taimsetes toiduainetes leiduv apigeniin võib Bostoni Harvardi meditsiinikoolis töötava dr. Margaret A. Gatesi sõnul olla väga kasulik, kirjutab
.
Flavonoididel on antioksüdatiivsed omadused, mis kaitsevad rakke hapnikumolekulide kahjustava toime eest.
1141 munasarjavähiga ja 1183 tervet naist hõlmanud uuurimuse raames vaatlesid teadlased, mida nad tavaliselt nädala jooksul söövad.
Keskmiselt 51-aastased vaatlusalused naised olid üldiselt sarnased, kui välja arvata see, et munasarjavähiga naistel oli ka rohkem selle haiguse riskifaktoreid, veidi kõrgem kehamassiindeks ja suurem igapäevaselt tarbitav kalorikogus. Ilma munasarjavähita kontrollgrupi naiste toitumine oli üldiselt veidi tervislikum.
Teadlased jälgisid viie enamlevinud flavonoidi - müritsetiini, kaemferooli, kvertsetiini, luteoliini ja apigeniini tarbimist. Enamasti saab need kätte teest või punasest veinist, õuntest, rooma salatist, lehtkapsast, mustikatest, apelsinidest, sellerist või tomatikastmest.
Nad ei leidnud küll seost tarbitavate flavonoidide üldkoguse ja munasarjariski vahel, kuid just apigeniini tarbimisega seostus väiksem munasarjavähi risk.