Pärast sööki ei soovitata hambaid pesta

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hommikul soovitatakse hambaid pesta enne sööki.
Hommikul soovitatakse hambaid pesta enne sööki. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja
Kunagi soovitas hambaarst hambaid harjata hommikul pärast söömist ja õhtul enne voodisse heitmist. Õhtuse hambapesuga on seni kõik samaks jäänud, kuid hommikuse pesemiskorra kohta liigub tänapäeval hoopis vastupidine nõuanne – pese hambaid enne hommikusööki. Millist soovitust oleks õige järgida?

Hambaravikliiniku Kliinik32 hambaarst Piret Kolk tunnistas, et segadust hommikuse hambapesuga on tõesti olnud, kuid viimane levinud seisukoht on, et hambaid tuleb harjata enne hommikusööki. «Pärast ärkamist ikka bakterid minema pesta ja pärast söömist võib suud lihtsalt loputada,» ütles ta.

«Me kõik teame seda kuulsat pooletunnist happerünnakut, mis söömise järel tekib. Selle happerünnaku ajal on hambaemail nõrgenenud. Ta on nõrgestatud just selle PH languse tõttu ja kui me lähme nüüd sinna kõvasti harjaga nühkima, siis võime kahjustada seda emaili ja selle maha nühkida,» selgitas Kolk.

Pesema peaks hambaid 2-3 minutit, kuid minutitest tähtsam on Kolki sõnul see, et suu saaks korralikult puhtaks. «Tähtis on tulemus ja kriteeriumiks on see, et hambad peavad saama puhtaks. Kõik hambapinnad, millele hambaharjaga juurde pääseb, peavad olema puhtad. Ja seda on väga lihtne kontrollida – lasete lihtsalt keelega üle hambapindade,» soovitas ta.

Oluline on ka, kuidas ja millega hambaid pesta. «Viimasel ajal on hoopis probleemiks, et pestakse liiga palju, vale survega ja vale nurga alt,» märkis hambaarst.

Hambaid võivad pesemisel kahjustada ka abrasiivsed valgendavad hambapastad: «Neid teralisi valgendavaid pastasi me ei soovita kasutada pidevalt, neid võib kasutada mõistlikkuse piires, nii kord nädalas.»

«See on ju juba vana tõde, et hommikul on sul üks pasta ja õhtul teine,» lisas Kolk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles