Perearst soovitab puhtust hoida ja vältida rahvarohkeid kohti

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

Tartus levivad perearstide sõnul enamasti ülemiste hingamisteede viirusnakkused ja kõhugripp, millesse haigestumine on sel nädalal kasvanud.

Tänane Õhtuleht kirjutas, et Tartu Tamme gümnaasiumis ja Miina Härma gümnaasiumis puudub sadu lapsi, kes on haigestunud viirusnakkustesse.

Terviseameti lõuna talituse juhtivspetsialist Meelis Polakese ütles, et eelmise nädala andmete põhjal pole mõtet enam järeldusi teha, kuna olukord muutub kiiresti. Polakese sõnul on haigestumus küll kasvanud, kuid kui palju ja millesse, seda veel öelda ei osanud.

Tartus tegutsev perearst Anneli Rätsep ütles, et peamiselt levivad ülemiste hingamisteede viirusinfektsioonid, mis kulgevad nohu, köha, kurguvalu ja palavikuga. «Veel liigub seedetrakti viirusinfektisoon gastroenteriit, mis kulgeb oksendamise ja kõhulahtisusega,» kirjeldas Rätsep.

Perearst Ülle Perend kinnitas, et tavaliselt tõusebki haigestumus kolmandal-neljandal nädalal. Ta kinnitas, et tema praksisesse on sel nädalal pöördunud oluliselt rohkem inimesi mõne viirushaigusega. «On palju hullemaid aegu ja ma arvan, et meil läheb ka hullemaks,» arvas samas Perend. 

«Tuleb käsi pesta, mitte väga rahvarohketes kohtades liikuda, haigus levib pisknakkuse teel,» andis Rätsep nõu, kuidas mitte haigestuda. Lisaks soovitab ta tuulutada tube, viibida värskes õhus ja süüa köögi- ja puuvilju.

«Kui oled haige, siis ära köhi rusikasse, vaid küünarvarde,» soovitas Rätsep.

Juba haigeks jäänud inimene peab olema kodus. «Ravi on peamiselt sümptomeid leevendav, tuleb jääda koju, juua sooja jooki ja suhtuda asjasse rahulikult,» lisas Rätsep, kelle sõnul läheb hingamisteede viirusinfektsioon sageli kuni kümne päeva jooksul ise üle.

Kuidas haigust ära tunda?

«Kui on viirusinfektsioon, siis algab see tavaliselt suhteliselt järsult,» rääkis Perend, kes soovitab siis juua ingveri ja sidruniga teed ning aeg maha võtta.   

Terviseameti teatel hakkas eelmisel nädalal märgatavalt kasvama gripilaadsetesse viirusnakkustesse haigestumiste arv, laboratoorselt kinnitatud gripiviiruste arv kolmekordistus. Siiski kinnitas epidemioloogianõunik Kuulo Kutsar, et kõik on tavapärane.

Keskmine haigestumus ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse  oli eelmisel nädalal 100 000 elaniku kohta 317. Gripi haigestumus oli 100 000 elaniku kohta 6,5. «Gripp meil küll ei mölla,» kinnitas Kutsar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles