Teismelised suitsetavad marihuaanat ka tervisehädade «ravimiseks»

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepitaimed
Kanepitaimed Foto: AFP / Scanpix
Kanadas Briti Columbia ülikoolis tehtud uuring näitab, et paljud teismelised ei suitseta marihuaanat mitte lihtsalt meelelahutuseks, vaid erinevate tervisehädade leevendamiseks.

Näiteks usuvad noored, et kanep aitab leevendada unehäireid, depressiooni, stressi ja füüsilist valu, vahendab Healthday.

63 regulaarselt marihuaanat suitsetava Kanada teismelisega korraldatud süvaintervjuudest selgus, et kolmandik neist kasutas narkootikumi pigem ravimina kui kaifi saamiseks.

Sel kuul ajakirjas Substance Abuse, Treatment, Prevention and Policy ilmuva uuringu autorite sõnul püüti marihuaanaga «ravida» eelkõige emotsionaalseid probleeme nagu depressioon, ärevus ja stress, aga ka unehäireid, keskendumisraskusi ja kõikvõimalikke valusid.

«Noored, kellele oli välja kirjutatud retseptiravimeid nagu Ritalin, Prozac või unerohud, jätsid nende kasutamise pooleli, kuna neile ei meeldinud tunne, mida need rohud tekitasid või siis leidsid nad, et need ei toimi,» kirjutasid autorid.

«Nende laste jaoks polnud marihuaana suitsetamise eesmärk kaifi saamine,» lisasid nad.

Uuringust selgus, et teismeliste kogemused meditsiinisüsteemiga kokkupuutumisel olid valdavalt negatiivsed.

Uurimisrühma kuulunud Joan Bortoff ütles, et teatud osa teismelisi peab marihuaanat ainsaks lahenduseks olukorras, kus tavameditsiin ei aita või arstiabile pole ligipääsu. Samuti hindasid noored seda, et kanep tõi kergendust otsekohe ning nende hinnangul oli sel üldtunnustatud ravimeetoditest vähem kõrvaltoimeid.

«See pole sulle kasulik, aga samas pole seda ka McDonalds’ ega paljud muud asjad,» leidis üks küsitletud noortest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles