Kohus otsustas: mobiiltelefon tekitas mehel ajuvähi

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiiltelefon.
Mobiiltelefon. Foto: Toomas Huik / Postimees

Itaalia kohus leidis, et mobiiltelefon on süüdi mehe ajuvähi tekkimises, kuigi teaduslikult ei ole siiani seost veel kinnitatud.

60-aastane Itaalia ärimees Innocente Marcolini jäi haigeks, kui oli 12 aastat järjest tööl iga päev kuus tundi mobiiltelefoniga rääkinud. Itaalia ülemkohus Roomas tunnistas, et mehe haigestumises on süüdi tema mobiiltelefon, kuna haigestumise ja mobiili kasutamise vahel on kindel seos, kirjutab Business Insider.

«See on oluline paljude inimeste jaoks. Ma tahtsin probleemi avalikustada, sest paljud inimesed ei tea siiani riske,» kommenteeris Marcolini ja rõhutas: «Rääkisin tööl telefoniga, tavaliselt mobiiliga, vähemalt viis või kuus tundi iga päev.»

Marcelini sõnul soovis ta tõestada, et tema haiguse ja juhtmeta telefoni kasutamise vahel on seos. «Vanemad peavad teadma, et haigus ohustab nende lapsi,» lausus ta.

Suurbritannia teadlaste sõnul on liiga vähe tõendeid, mis tõestaksid mobiiltelefonide ja vähkkasvaja tekkimise vahelist seost. Ent onkoloog ja professor Angelo Gino Levis koos neurokirurg Giuseppe Grassoga andsid kohtule vajalikud tõendid.

Nad teatasid kohtule, et mobiiltelefonide elektromagnetiline kiirgus võib kahjustada rakke, tehes kasvaja tekkimise tõenäolisemaks. «Kohtuotsus on väga oluline. Viimaks ometi tunnistatakse seda seost,» sõnas Levis.

Marcolini kasvaja avastati kolmiknärvi juurest, mis on lähedal sellele kohale, kus telefon pead puudutab. Kasvaja ei ole pahaloomuline, kuid see võib edasi levida ja lõpuks ikkagi tappa. Mehe vasak näopool on halvatud ning ta peab võtma iga päev valu vaigistamiseks morfiini.

Briti tervisekaitseametist öeldi, et teadlased on praegu seisukohal, et mobiiltelefonid ei põhjusta vähki. «Uuringud pole vähitekitamise tõendeid leidnud. Aga kui te muretsete, siis kasutage kuulareid, handsfree'd või valjuhääldit.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles