Tervishoiutöötajad ei kirjuta ministeeriumi koostööleppele alla

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uueks justiitsministriks sai senine sotsiaalminister Hanno Pevkur (paremal), sotsiaalministri koha sai Taavi Rõivas.
Uueks justiitsministriks sai senine sotsiaalminister Hanno Pevkur (paremal), sotsiaalministri koha sai Taavi Rõivas. Foto: Liis Treimann

Tervishoiutöötajad ei ole nõus senise tervishoiupoliitika jätkumisega, mis on viinud arstiabi kättesaadavuse langusele ning seetõttu ei kirjutata alla sotsiaalministeeriumis valminud koostööleppele.

«Viimased uuringud näitavad, et rahulolematus eriarstiabiga kasvab. Nii kodu- kui välismaised eksperdid on kinnitanud, et tervishoiu rahastamine on jätkusuutmatu ja seda tuleb kiiresti muuta,» teatasid tervishoiutöötajad pressiteates.

Tervishoiukulude osakaalus SKTs, mis näitab eelkõige riigi poliitilise võimu suhtumist inimeste tervisesesse, on Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel Eesti langenud Euroopa riikide «edetabelis» eelviimasele kohale, edestades napilt vaid Rumeeniat.

«Patsientide vajadustele vastava tervishoiusüsteemi jaoks ei piisa praeguse finantseerimise säilitamisest. Sellele vaatamata ei nõustunud sotsiaalminister Taavi Rõivas kirjutama leppesse isegi tagasihoidlikku eesmärki jõuda aastaks 2020 tervishoiu rahastamises Euroopa Liidu 2010. aasta keskmisele tasemele ja leida tervishoiule täiendavaid tuluallikaid lisaks meie kõigi palkadelt makstavale 13 protsendile ravikindlustusmaksule ja patsientide omaosalusele,» arvasid tervishoiutöötajad.

Tervishoiutöötajate hinnangul keeldus sotsiaalminister võtmast poliitilist vastutust kokkuleppe täitmise ja tervishoiusüsteemi jätkusuutlikkuse tagamise eest.

Senine kogemus ei anna tervishoiutöötajate jaoks kindlust, et lepe tegelikult tagab partnerite kaasamise ja nende arvamuse arvestamise. «Viimane hoiatav näide on kiirabireform, mis teostati terviseameti juhi käskkirjaga ilma igasuguse aruteluta kokkuleppe töörühmas, kuigi kiirabibrigaadide arvu ja regionaalse paiknemise peavad heaks kiitma kokkuleppe osapooled,» seisis teates.

Töörühmas osalejad on teinud tervishoiutöötajate sõnul tõhusat tööd. Patsiendid, tervishoius töötavad ja spetsialiste koolitavad inimesed teavad kõige teravamaid probleeme ja pakkusid neile ka lahendusi.

«Kahjuks on enamik ettepanekutest kõrvale jäetud ja sotsiaalministeeriumis taas kord koostatud ebamäärane dokument, mis räägib põhimõtetest, arendamisest, suurendamisest. Mõõdetavad tulemused on asendatud selliste sõnadega, mis kuuluvad hämamise leksikoni ega sobi tõsistesse lepingutesse,» seisis pressiteate lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles