Arstidel jääb kopsupõletik röntgenita sageli avastamata

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kopsuröntgen.
Kopsuröntgen. Foto: Panther Media/Scanpix

Arstid ei pruugi kopsupõletikku põdevale patsiendile õiget diagnoosi panna, kui kopsuröntgen tegemata jääb.

Hollandis asuva Utrechti ülikooli meditsiinikeskuse doktor Saskia van Vugt ütles, et arstidel tuleb sageli kopsuröntgenita otsustada, kas tegemist võib olla kopsupõletikuga või mitte, kirjutab Reuters. Kõikidele patsientidele ei saa röntgenit teha kontrollimaks, kas tegemist võib olla infektsiooniga.

 Seni polnud aga keegi uurinud, kui täpsed on diagnoosid kopsuröntgenit tegemata.

Hollandi teadlased kogusid arstide poole pöördunud täiskasvanud patsientide andmeid 2007. aasta oktoobrist 2010. aasta aprillini. Vaatluse all oli kokku 2810 patsienti 12 Euroopa riigist.

Kõik pöördusid arstide poole köhaga, aga vaid 72 patsiendil diagnoositi kohe kopsupõletik.  Neile 72 patsiendile tehti kopsuröntgen, mis näitas, et 31 juhul ei olnud kopsupõletikuga siiski tegemist. Lisaks oli arstidel kogu grupist diagnoosimata jäänud veel 99 kopsupõletikku.

Ameerikas Akroni meditsiinikeskuses töötav doktor Richard R. Watkins ütles, et  Ameerikas tehakse kopsuröntgen kopsupõletiku kahtluse korral alati. «Kiirgusega kaasnevad terviseriskid on väiksed, samal ajal eluohtliku infektsiooni risk suur,» ütles Watkins.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles