Mõned antidepressandid võivad ohustada südame tööd

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrokardiogramm.
Elektrokardiogramm. Foto: Panther Media/Scanpix

Teadlased tegid kindlaks, et osa antidepressante võivad põhjustada ohtlikke südame rütmihäireid.

Uurimus, mis avaldati ajakirjas British Medical Journal, tegi kindlaks, et antidepressandid nagu Citalopram ja Escitalopram võivad põhjustada südame rütmihäireid, kirjutab BBC.

Ameerika ja Suurbritannias on arste juba sellest informeertud, et nad jälgiks patsiente, kellele antidepressandid on välja kirjutatud. Vajadusel tuleb vähendada tarbitavat kogust.

Suurbritannia meditsiini ja tervishoiu amet andis teada, et inimeste puhul, kellel juba on südamega probleeme, tuleks enne SSRI antidepressantide (selektiivsed serotoniini tagasihaarde inhibiitorid) võtmist südametegevust jälgida.

Eksperdid kinnitavad, et komplikatsioonid, mis võivad tekkida on siiski haruldased ja üldjuhul kaalub antidepressantide võtmisest tulenev kasu riski üle.

Mis on QT intervall?

QT intervalli mõõdetakse elektrokardiogrammiga. Intervall muutub pikemaks, kui süda lööb aeglasemalt. Kui süda lööb kiiremini, on ka intervall lühem.

Mõningad variantsioonid on normaalsed, aga kui intervall muutub liiga pikaks, siis võib tekkida rütmihäire, mille tagajärjeks võib olla minestus, halb enesetunne ja harva ka äkksurm.

Ameerika teadlased uurisid, kui sagedased on säärased probleemid SSRI kasutajate seas. Selleks uuriti 3800 patsienti.

Nii Citalopram kui ka Escitalopram pikendasid QT intervalli. Mida suurem oli doos, seda suurem oli ka efekt.

Uurijate kinnitusel on just pikem QT intervall ebaloomulike südame rütmihäirete põhjuseks.

Samas toonitavad teadlased, et inimesed, kes antud ravimeid võtavad ei peaks seda katkestama, vaid murede korral arstiga konsulteerima. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles