Puugid ründavad kõige ägedamalt Saaremaal

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puuk.
Puuk. Foto: Urmas Tartes/SL Õhtuleht

Tänavu esimese kolme kuuga on Eestis puukborrelioosi haigestunud juba 137 inimest, neist 39 Saaremaal.

Võsapuugi poolt levitatav bakter viis eelmisel aastal kogu Eestis haigevoodisse 1423 inimest. Tervisekaitseinspektsiooni teeb murelikuks selle haiguse kiire kasv, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

20 aastat Muhu inimeste haigusi ravinud Lea Uutsalu on vist Eestis küll üks kõige suuremate kogemustega puugihaiguste diagnoosija. Eelmisel aastal tuli tal enam kui poolesajale muhulasele öelda, et nad on puukentsefaliidi või puukborrelioosi külge saanud.

«See on täiesti teaduslikult tõestatud asi, et Läänemeremaades kliima soojenemine, talvede ebaregulaarseks muutumine ja pehmemaks muutumine - see on mõjunud soodsalt puukide arvukuse kasvule,» ütles keskkonnaameti bioloog Tõnu Talvi.

Kui puukentsefaliidi vastu vaktsineeris ennast eelmisel aastal esmakordselt 18 000 inimest, siis puukborrelioosi vastu paraku imerohtu ehk vaktsiini pole .

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles