Enamik kontoritöötajaid kannatab kuiva silma sündroomi käes

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kontoritöötajaid kimbutab kuiva silma sündroom.
Kontoritöötajaid kimbutab kuiva silma sündroom. Foto: SCANPIX

Leedus Kaunase Meditsiiniülikoolis enam kui 200 kontoritöötaja seas läbi viidud uuringu käigus diagnoositi 55 protsendil peamiselt alla 40-aastastel töötajatel kuiva silma sündroom, kusjuures pooltel neist olid tugevad sümptomid.

«Töö arvutitega, kontaktläätsed, konditsioneer ja nägemisteravust korrigeerivad operatsioonid on põhjused, miks kuiva silma sündroom järjest enam levib ja seda just noorte inimeste hulgas,» kommenteeris pressibüroo vahendusel silmaarst Ljudmila Gorjatševa.

Uuringu valim moodustati inimestest, kes töötavad iga päev arvutiga ning kelle tööruumid on varustatud kliimaseadme ja plastakendega. Just kuiv õhk, tolm ja vähene ventilatsioon on ühed moodsad silmakuivuse põhjustajaid.

Silmade kuivuse tunnusteks on kraapiv võõrkehatunne, sügelus, põletustunne, ebamugavustunne või valu. Kaebused tekivad, sest pisarakile ja seeläbi ka silma pindmiste rakkude veesisaldus on vajalikust madalam. Kui vesi keskkonna toimel silmapinnalt ära aurab, on pisarates normaalsest rohkem soola ning appi tulevad veemolekulid silmarakkudest, mis tähendab, et rakud ise kuivavad ja tõmbuvad kokku.

«Kui haigus jääb aastaid ravimata, siis kergematel juhtudel sümptomid lihtsalt ajapikku süvenevad: tekib pidev punetus ja teinekord on hommikuti silmades valu. Rasketel juhtudel aga kannatab sarvkest ja sidekest, esmalt tekib pindmine kahjustus, edasi võib tekkida sarvkesta hägustumine ja nägemine halveneda,» ütles Gorjatševa.

Mõningatel juhtudel võib kaua kestnud kuiva silma sündroom põhjustada ka silma sarvkesta põletikku ehk keratiiti, mille tulemusena võib nägemisvõime väheneda või täiesti kaduda.

Kuiva silma sündroomi aitavad leevendada kunstpisarad, mis võivad suurendada pisarate hulka ning lubrikandid aitavad säilitada silmapinna niiskustaset. Uue ravimina on välja tulnud ka osmoprotektorid, mis tegelevad haiguspõhjuse endaga. Osmoprotektorid ehk neutraalsed aineosakesed ravivad silma pinda ning taastavad pisarate koostise ja funktsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles