Rootsi arstid: 4-8 nädalat enne lõikust ei tohi suitsetada

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetaja
Suitsetaja Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Rootsi arstid tegid täna ettepaneku, et patsient peaks enne lõikust 4–8 nädalaks suitsetamise lõpetama.

Ettepaneku eesmärk on vähendada operatsioonijärgseid tüsistusi, mida suitsetajad mittesuitsetajatest tihedamini kogevad, kirjutab The Local.

«Suitsetamise lõpetamine enne operatsiooni vähendab komplikatsioonide, nagu infektsioon, paranemise ebamugavused ja verehüübivuse vähenemine, tekkimise riski,» kirjutas Rootsi Terviseameti esimees Peter Friberg kohalikus väljaandes avaldatud arvamusloos.

Artiklis võtsid sõna paljud erinevad Rootsi kirurgid ja tervishoiutöötajad, kelle sõnul juhtus suitsetajatel operatsioonijärgsel ajal mullu 16 000 korda erinevaid komplikatsioone. Ligi pooled operatsioonijärgsed probleemid on Rootsis tekkinud suitsetajatel, kelle vereringe on kemikaalide tõttu oluliselt nõrgenenud.

Meedikute sõnul võib infektsioon ja hüübimatus viia lõpuks kehva vereringeni ning lõppeda isegi surmaga. «Hea uudis on see, et saad vähendada seda riski, jättes enne operatsiooni mõneks ajaks suitsetamine maha,» teatasid arstid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles