Valga maavanem ja Valgamaa Omavalitsuste Liit nõuavad kiirabikonkursi tühistamist

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirabi.
Kiirabi. Foto: Peeter Langovits.

Valga maavanem Margus Lepik ja Valgamaa Omavalitsuste Liidu esimees Madis Gross nõuavad oma pöördumises terviseametilt kiirabireformi peatamist ning väljakuulutatud konkursi tühistamist.

Põhjustena toovad maakonnajuhid välja ebaloogilist teeninduspiirkondade jaotust ning reformi läbimõtlematust ja mittehaakumist maakonna üldise arenguga.

«Maavanema kohus on seista maakonna tasakaalustatud arengu eest,» ütles maavanem Margus Lepik pöördumist kommenteerides. «Ei saa ühte valdkonda nagu kiirabi, rebida välja tervikust ja reformida seda ilma, et see mõjutaks kõiki muid arenguid.»

Kiirabireformi peab maavanema sõnul vaatlema kompleksis haiglavõrgu ja kõigi teiste tervishoiuteenustega. «Kiirabipiirkondi ei saa määrata lihtsalt kaardile ringe joonistades, on veel väga palju mõjureid, mida peab teadma. Näiteks on haiglast koju pääsemisel oluline arvestada ühistranspordi korraldusega,» ütles Lepik.

Valgamaa omavalitsuste liidu juht Madis Gross seadis kahtluse alla kiirabireformi eesmärgi – tõrjuda turult väiksed tegijad. «Suur ei pruugi olla alati hea,» ütles Gross. «Väike meierei teeb tihti maitsvamat juustu kui suur kombinaat.»

Grossi sõnul kaob suurte kiirabipiirkondade tekkides teenuselt inimlik faktor ja jääb vaid ratsionaalsus, teenus kaugeneb ja kaugemas tulevikus kaob kohapealt hoopis. «Nii on paljude asjadega maal ikka läinud - kõigepealt viiakse teenuse juhtimine mujale, seejärel kaob ka teenus ise. Sellega ei saa kuidagi päri olla,» ütles Gross.

Möödunud aasta lõpus kuulutas terviseamet välja avaliku konkursi kiirabiteenuse osutajate valikuks. Konkursi hindamiskriteeriumid on ebaselged, nt. ei selgitata pakkujate usaldusväärsuse kriteeriumi. Konkurss on eelnevalt läbi arutamata maakonnajuhtidega, selle ettevalmistamisse ei ole kaasatud haiglate ega seniste kiirabiteenuse osutajate esindajaid.

Lisaks on konkursi tingimusi nende koostamisprotsessis tänaste suurte teenusepakkujate poolt olulisel määral mõjutatud, mis paratamatult jätab otsustatud mulje juba enne konkursi läbiviimist ja tulemuste selgumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles