C-vitamiin võib põhjustada neerukive

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
C-vitamiinid.
C-vitamiinid. Foto: Stanislav Moshkov / Den za Dnjom

Rootsi Stockholmi Karolinska instituudis valminud uuringu järgi on C-vitamiini toidulisandina tarvitavatel meestel suurem risk neerukivide tekkimiseks.

Teadusväljaandes JAMA Internal Medicine avaldatud uurimuses näidatakse, et seos C-vitamiini lisandite ja neerukivide vahel on olemas. «Nagu iga uuringu puhul, tuleks ka neid tulemusi kontrollida teiste uuringutega, et täiesti kindel olla,» ütles Karolinska instituudi professor uuringut juhtinud Agneta Åkesson The Localile.

Uuring vältas 11 aastat ja selles osales üle 23 000 mehe Västmanlandi ja Örebro maakonnast, kellel polnud varem neerukive olnud. Katsealused võtsid ainult C-vitamiini või ei tarvitanud üldse toidulisandeid.

Aja jooksul tekkisid 436 mehel neerukivid, mis vajasid arstide tähelepanu. Selgus, et meestel, kes tarvitavad C-vitamiini toidulisandeid, on kaks korda suurem tõenäosus neerukivide tekkeks kui neil, kes toidulisandeid ei võtnud.

«Me ei saa öelda midagi selle kohta, kas naistel on samasugune risk kui meestel. Kuid arvestades, et suurtes kogustes C-vitamiini  tarvitamise kasulikkuse kohta pole põhjalikku dokumentatsiooni, oleks kõige mõistlikum neid üldse mitte võtta,» lisas Åkesson.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles