Uus vähiravim ergutab keha kaitsevõimet

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil mikroskoop.
Pildil mikroskoop. Foto: SCANPIX

USA Pennsylvania ülikoolis hiirtega tehtud katsed näitasid, et immuunsüsteemi aktiveeriv molekul aitab hävitada vähirakke, kuid jätab terved koed puutumata.

Biokeemikud on pikka aega uurinud valku nimega TRAIL (tuumornekroosifaktoriga seotud apoptoosi indutseeriv ligand), mida prooviti vähiraviks kasutada juba 1990ndatel, kuid paraku edutult, kirjutab teadusportaal Novaator.

Immuunvalk jälgib kehas toimuvat ning hoiab ära kasvajate teket. TRAILil põhinevat ravi taluks organism kemoteraapiast paremini. Ameerika laboris katsetati väikest molekuli nimega TIC10, mis sunnib TRAIL-valgu tööle. Viimane paneb omakorda vähirakud surema.

Hiirtega tehtud katsed näitasid, et meetod mõjub tõhusalt nii rinna-, lümfi- kui ka kopsuvähi ja soolekasvajate vastu. Eriti kiiresti hakkasid vähirakud hävima raskesti ravitava ajukasvaja glioblastoomi puhul.

Kui ajukasvajaga hiiri raviti praegu kasutusel oleva vähiravimi ja TIC10 kombinatsiooniga, elasid närilised kolm korda kauem kui need hiired, kes ei saanud mingit ravi.

TIC10 on tõhus, sest see on tibatilluke. Molekul on nii väike, et suudab läbi tungida aju-vere barjäärist ehk erilisest rakukihist, mis eraldab veresooni ja närvirakke. See barjäär kaitseb aju mikroobide eest, kuid tõkestab ka suuremate ravimimolekulide ligipääsu.

Lisaks näitasid esialgsed katsed, et TIC10 aktiveerib TRAIL-valku tootva geeni mitte ainult vähirakkudes, vaid ka nende ümbruses asuvates tervetes kudedes. Kui normaalsetele rakkudele lisada valguretseptoreid, saab neid panna vähirakkude surma ergutama.

Uurimus ilmus ajakirjas Science Translational Medicine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles