Naiste vähisurmi põhjustab üha enam kopsukasvaja

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kopsuvähki sureb üha rohkem naisi.
Kopsuvähki sureb üha rohkem naisi. Foto: Panther Media/Scanpix

Euroopa eksperdid hoiatavad, et kopsuvähk on võtmas üle rinnavähilt naiste esitapja tiitlit. See on juba juhtunud Poolas ja Suurbritannias.

Euroopa onkoloogia aastaraamatu tarbeks uurisid eksperdid vähkkasvajate esinemissagedust Euroopa liikmesriikides üldiselt ja individuaalselt kuues riigis – Prantsusmaal, Saksamaal, Itaalias, Poolas, Hispaanias ja Suurbritannias, kirjutab BBC.

Vähisurmade arv kokkuvõttes küll kahanes, kuid kopsuvähi põhjustatud surmade arv kasvab naiste seas üle kogu Euroopa.

Ekspertide hinnangul sureb 2013. aastal Euroopas umbes 82 640 naist kopsuvähi tagajärjel. Samal ajal kui rinnavähki sureb 88 886 naist.

Milano ülikooli professor Carlo La Vecchia ja tema kolleegid ennustavad, et 2015. aastal on kopsuvähki surnute hulk juba suurem rinnavähki surnute hulgast. Ekspertide sõnul tuleneb kopsuvähki haigestunute tõus naiste arvelt, kes hakkasid suitsetama 1960ndatel ja 1970ndatel.

«Me eeldame, et surmade arv väheneb taas aastatel 2020-2025, kuna uue generatsiooni seas on suitsetavaid naisi vähem,» lisas La Vecchia.

Suurbritannia vähiuuringute esindaja Sarah Williams kinnitas, et inimesi peab tubakast loobumisel aitama. Samuti tuleb teha ennetustööd, et noored ei hakkaks suitsetama.

«Igal aastal alustab suitsetamisega ainuüksi Suurbritannias 157 000 noort,» tõdes Williams.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles