Foolhape võib astma ja allergiate vastu aidata

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allergikud.
Allergikud. Foto: SCANPIX
Foolhape ehk vitamiin B9 võib värske uuringu põhjal aidata astmast ja allergiatest võitu saada.

USAs tehtud uuringus vaadeldi üle kaheksa tuhande 2-85 aastase inimese terviseandmeid ning otsiti seoseid foolhappe taseme ning allergiate ja astma ilmnemise vahel, kirjutab CBC News.

Selgus, et mida rohkem leidus uuritavate veres foolhapet, seda vähem oli nende organismis allergeenide toimel tekkivaid IgE-tüüpi antikehi ja seda harvem kaebasid nad allergiate üle. Lisaks esines neil harvem hingeldamist ja astmat.

«Meie avastused on selge märk sellest, et foolhape võib tõepoolest aidata reguleerida immuunsüsteemi reaktsiooni allergeenidele ja vähendada allergia ning astma sümptomeid,» sõnas uuringut juhtinud doktor Elizabeth Matsui, kes on pühendunud laste allergiate uurimisele.

«Kõigepealt tuleb aga välja selgitada, milline mehhanism selle taga täpselt on. Selleks peame korraldama uuringuid, kus jälgitakse inimesi, keda foolhappega ravitakse. Enne ei saa me isegi mõelda sellele, et soovitaksime foolhappe abil allergiaid või astmat ennetada või ravida,» selgitas Matsui.

Terved mehed ja naised (välja arvatud lapseootel naised, kes vajavad suuremaid koguseid) peaksid päevas tarbima 400 mikrogrammi foolhapet. Kõige ohtramalt leidub seda vitamiini rohelistes lehtköögiviljades, ubades ja pähklites.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles