Kuueaastane poiss sööb kõike, mis ette juhtub

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pica käes kannatajad söövad ka paberit.
Pica käes kannatajad söövad ka paberit. Foto: Panther Media/Scanpix

Suurbritannias kannatab kuueaastane poiss haruldase haiguse käes, mis paneb teda ihkama kõiki mittesöödavaid asju nagu näiteks krohvi, kivisid, paberit ja sammalt.

Haruldane haigus Pica põhjustab kuueaastasel Zachil janunemist söömiskõlbmatute objektide järele. Zach sai aga täna sünnipäevaks unikaalse kingituse – «mittesöödava magamistoa», mille seinu ta närida ei saa, kirjutab Daily Mail.

Söömiskõlbmatute asjade järele janunemine tõusis järgmisele tasandile, kui ta proovis juba isegi kipsplaati läbi närida. Siinkohal vanematel kannatus katkes.

Zachi ema Rachel Horn ütles, et tema poja isul ei ole piire – Zach proovib süüa kõike, mis ette jääb. «Ja me ei saa tema takistamiseks mitte midagi teha! Ta proovib lihtsalt kõike läbi närida,» rääkis Horn. Zachi isa tuli töölt ära, et poja järele valvata.

Zachi uues magamistoas on nüüd lollikindel mööbel, millesse ei ole enam võimalik hambaid sisse lüüa. Mööbel on kinnitatud nii, et Zach ei saaks seda ümber tõmmata, lisaks on kapi servad ümmarguseks lihvitud. Ruloo kinnitati kahe akna vahele ning selle reguleerimiseks mõeldud pulk käib magnetiga ära.

Uus magamistuba läks perele maksma 36 000 naela ning on esimene säärane ruum, mis Pica haiguse käes kannatajatele tehtud. Zachi vanemad said raha magamistoa jaoks linnavalitsuselt ja heategevusorganisatsioonile tehtud annetustest. Annetasid ka mitmed kuulsused.

Kuigi Zach on autistlik ja ei räägi, pole ta siiani arstiabi vajanud. Siiski hoiavad vanemad tal järjekindlalt silma peal. Zachi tuppa on paigaldatud kaamera ning tänu spetsiaalsele nutitelefoni rakendusele saab Zachi ema poissi pidevalt jälgida.

Pica käes vaevlejad ihkavad süüa seda, milles pole toiteväärtust, näiteks muda, värvi, jääd, liiva, liimi ja kriiti. Selline seisund võib mõjutada 30 protsenti lastest vanuses üks kuni kuus aastat. Haigus on oma nime saanud haraka järgi, kellel on suur ja valimatu isu kõige järele.

Kuigi haigusseisund võib kõlada veidralt, klassifitseerub see tegelikult ränga söömishäire alla, mis võib põhjustada tõsiseid terviseprobleeme nagu näiteks mürgistust ja aneemiat.

Pica on kõige levinum inimeste seas, kellel on vaimne mahajäämus (näiteks autism) või kel on olnud ajutrauma. Samuti võib haigus esineda lapseootel naiste ja epileptikute seas. Üldjuhul kestab tugev häire seitse kuud ning seejärel peaks kaduma iseenesest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles