Tuntud naised promovad HPV vaktsiini

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tütarlaste vaktsineerimine emakakaelavähki põhjustava papilloomiviiruse ehk HPV vastu on muutumas üha olulisemaks kõikjal maailmas.
Tütarlaste vaktsineerimine emakakaelavähki põhjustava papilloomiviiruse ehk HPV vastu on muutumas üha olulisemaks kõikjal maailmas. Foto: Mihkel Maripuu

Ravimifirmadel pole vaja oma HPV-vaktsiine Eestis üldse turundada - selle töö teevad nende eest vabatahtlikult ära tuntud naised.



Kaks HPV-vaktsiini tootvat ravimifirmat on ilmselt endalegi üllatuseks saanud Eestis kümmekond kaitseinglit, kes neile lobitööga teed sillutavad. Naiste kingitus on väärt umbes 5500 vaktsiinidoosi ehk 10 miljonit krooni aastas - just nii palju läheb vaktsiini Eestis, kirjutab meditsiiniuudiste portaal

mu.ee

.

Kümmekond noort naist, kes innukalt koos käisid ja juba kuu pärast esimese HPV-vaktsiini Eestis registreerimist emakakaelavähi teemal vestlesid, registreerisid end 2007. aasta kevadel MTÜks Naised Emakakaelavähi Vastu.

Nende missiooniks sai tõsta ühiskonna teadlikkust emakakaelavähi ennetamise ja avastamise võimalustest. Suviti tuuritavad nad koos saatega «Laulge kaasa», külmal ajal peavad terviseloenguid koolides.

Tänavu kevadtalvel nõudsid nad riigikogus ümarlaual koos naistearstidega aru, kas ja millal riik HPV-vaktsiini riiklikku immuniseerimiskavva lisada kavatseb. Apteegihinnaga maksaks see 35 miljonit krooni aastas - sama summa kulutati eelmisel aastal kogu vaktsineerimisprogrammile. Umbes 7500 tütarlapse immuniseerimine tooks hinna muidugi oluliselt madalamale.

Praegu jookseb eratelekanalites MTÜ tellitud sotsiaalreklaam «Elusana oled sa ilusam». Sotsiaalreklaami võib erinevalt tavareklaamist avaldada ka avalik-õiguslikus meedias ning sellele kehtivad maksusoodustused.

Samas on retseptiravimite reklaamimine nii karmilt reglementeeritud, et seda võib näha vaid arsti- või farmatseudikoodiga inimene. Tõsi, vaktsiinidele on tehtud erand. Vaktsineerimist võib reklaamida, kui ei ole ära toodud ravimi ega tootja nime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles