Töödeldud liha regulaarne söömine vähendab eluiga

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vorstid.
Vorstid. Foto: Panther Media/Scanpix

Vorstide, singi, peekoni ja teiste töödeldud lihatoodete söömine suurendab varajase surma riski, leidsid teadlased, kui uurisid poolt miljonit inimest üle kogu Euroopa.

Uurimuses osales kümme Euroopa riiki pea 13 aasta vältel. Uuriti 448 568 inimest vanuses 35 kuni 69, nende söömisharjumusi ja tervisekäitumist, kirjutab BBC viitega ajakirjale BMC Medicine.

Sellest selgus, et inimesed, kes sõid palju töödeldud liha, kaldusid suitsetama ja rasvuma. Samuti tekitas töödeldud liha teisi terviseprobleeme. Töödeldud liha söömine suurendas südamehaiguste ja vähi tekke ohtu.

Uuringu vältel suri iga 17. inimene. Kokkuvõttes suri peaaegu 10 000 inimest vähki ja 5500 inimest suri südameprobleemide tagajärjel.

Seejuures nendel, kes sõid rohkem kui 160 grammi töödeldud liha päevas (umbes kaks vorsti ja ühe peekoniviilu), oli 44 protsenti suurem tõenäosus surra järgneva 12 aasta jooksul kui neil, kes sõid 20 grammi töödeldud liha päevas.

Zürichi ülikooli professor Sabine Rohrmann ütles, et suitsetamise lõpetamine on olulisem kui liha söömise lõpetamine, kuid inimesed peaksid siiski päevas tarbitavat töödeldud liha kogust vähendama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles