Rinnaga toidetud laps ei pruugi tulevikus pääseda ülekaalust

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rinnaga toitvad emad.
Rinnaga toitvad emad. Foto: Reuters / Scanpix

Hiljutises Suurbritannias tehtud teadusuuringus leiti, et rinnaga toitmine ei kaitse siiski imikut hilisemas eas ülekaaluliseks või rasvunuks muutumise eest.

«See on lihtsalt reaalsus, et propageerides rinnaga toitmist kui head asja, millel on teised suured tervisekasud, ei pruugi sel olla mingeid efekte praegusele epideemilisele ülekaalulisusele,» ütles uuringut juhtinud Richard Martin Bristoli ülikoolist.

Varasemad uuringud on näidanud, et imikud, keda toidetakse rinnapiimaga, muutuvad hilisemas lapseeas väiksema tõenäosusega ülekaaluliseks, kirjutab Reuters. Ent nendes uuringutes võrreldi vaid rinnaga toitvaid ja mittetoitvaid emasid. Seega võisid nende lapsed erineda muudel olulistel viisidel, arvasid teadlased.

Uues uuringus analüüsiti 17 000 ema ja imikut Valgevenest. Ligi pooled nendest beebidest sündisid haiglates, mis lähtusid Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) soovitustest propageerida rinnaga toitmist. Kõik emad toitsid oma vastsündinut rinnaga ja uuring mõõtis pigem seda, kui kaua imikuid toideti, mitte seda, kas neid üldse rinnaga toideti.

Martin rääkis, et aastatepikkuste uuringute käigus on nende uuringurühm leidnud, et rinnaga toidetud lastel esineb vähem ekseeme ja kõhuinfektsioone, neil on ka parem mälu ja mõtlemisvõime.

Uurijad võrdlesid 14 000 lapse kehakaalu ja –rasva kuni 11-aastaseks saamiseni ning rinnaga toitmisega seotud erinevusi ei leitud. 14-16 protsenti kõikidest lastest olid ülekaalulised ja 5 protsenti rasvunud.

New Yorgis asuvas ülikoolis Rochestar Medical Center töötav doktor Ruth Lawrence usub tulemustest hoolimata, et just rinnaga toitmine on parim kaitse ülekaalulisusega võitlemisel. Varasemad uuringud on tema sõnul näidanud, et rinnaga toidetud imikutel on parem kontroll oma isu üle kui piimasegudega toidetud beebidel. «Loomulikult on pettumuslik, et uuringu tulemustes ei olnud suuri erinevusi,» lisas Lawrence.

Uurijad toonitavad, et teadustöö ei vähenda rinnaga toitmise tähtsust ja kasu nii imikule kui ka emale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles