Kehalise kasvatuse tundide arv ei mõjuta laste füüsilist aktiivsust

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kehalise kasvatuse tund
Kehalise kasvatuse tund Foto: Elmo Riig / Sakala
Briti uurijad leidsid, et kehalise kasvatuse tundide arvu suurendamine ei muuda lapsi kokkuvõttes füüsiliselt aktiivsemaks.

Nimelt korvavad lapsed füüsiliselt aktiivse koolipäeva sellega, et liiguvad kodus olles vähem, koolis passiivsed õpilased on aga vabal ajal liikuvamad. Keskmine aktiivsus jääb seega samale tasemele, kirjutab CBC News.

Kokkuvõttes kulutavad lapsed kehalise kasvatuse tundide arvust sõltumatult sama palju energiat, olgu siis koolis või vabal ajal, tõdes uuringut juhtinud professor Terry Wilkin, Suurbritannias Plymouthis asuva Peninsula meditsiinikooli ainevahetus- ja endokrinoloogiaasjatundja. Wilkini sõnul on selle põhjuseks asjaolu, et inimaju kontrollib kulutatava energia hulka automaatselt, et teatud kehamassi säilitada.

Uuringus osales 206 last vanuses 8-10 ning see kestis kaks aastat. Lapsed käisid kolmes erinevas Plymouthi koolis, kus kehalise kasvatuse tundide arv suuresti erines – ühes koolis toimus nädalas keskmiselt üle üheksa kehalise kasvatuse tunni, teises aga alla kahe tunni.

Lapsed kandsid uuringu tarbeks neljal järjestikusel semestril ühe nädala jooksul seadeldist, mis 600 korda minutis nende liikumist salvestas. Lisaks võeti õpilastelt mitmel korral vereproove ning märgiti üles nende kaal ja kehamassiindeks. Andmeid analüüsides võeti arvesse ka ilmastikuolusid ja sotsiaalmajanduslikke näitajaid.

Andmeid analüüsinud Peninsula meditsiinikooli biostatistik Alissa Frémeaux ütles, et see, millises koolis lapsed käisid, ei mõjutanud nende keskmist füüsilist aktiivsust.

«Avastasime, et lapsed, kel oli palju kehalise kasvatuse tunde, kompenseerisid seda sellega, et olid kodus passiivsemad,» lisas Frémeaux. «Need, kes said koolis väga vähe kehalist kasvatust, olid aga kodus aktiivsemad, seega nädala lõikes olid nad kõik ühevõrra aktiivsed.»

Professor Wilkin ütles, et kehalise kasvatuse tundide arvu abil pole seega võimalik laste füüsilist aktiivsust oluliselt mõjutada, kuna õpilased pöörduvad kiiresti oma vanade harjumuste juurde tagasi. «See on bioloogilisele kontrollisüsteemile absoluutselt omane,» sõnas ta.

Uuringu tulemusi esitleti Amsterdamis peetud üle-Euroopalisel ülekaalulisusega võitlemisele pühendatud kongressil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles