Iga kümnenda varajase HIV-diagnoosiga patsiendi saab terveks ravida

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIV-viiruse kiirtest riigikogus.
HIV-viiruse kiirtest riigikogus. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Prantsusmaa teadlased ütlevad, et tänu kiirele ravile pärast HIV-infektsiooniga nakatumist võib iga kümnenda varajase diagnoosiga patsiendi terveks ravida.

Teadlased analüüsisid 14 patsienti, kes lõpetasid HIV-viiruse ravi, kuid kellel ei ole sellest ajast saati olnud mingeid märke viiruse tagasitulekust. Uuringus jälgiti ka raporteid, kus kirjeldati Ameerikas HI-viirusest terveks ravitud väikese imiku juhtumit, kirjutab BBC.

Enamik inimesi, kes HI-viirusega nakatuvad, saavad sellest teada alles siis, kui viirus on täielikult nende organismi imbunud. Uuritud patsientide grupp alustas aga HIV-viiruse ravi 10 nädala jooksul pärast nakatumist.

Patsiendid said diagnoosi nõnda vara, kuna pöördusid haiglasse mõne muu terviseprobleemi tõttu ning vereproovi käigus leiti ka viirus. Seejärel ravisid nood end kolme aasta jooksul viirusevastaste rohtudega ja lõpetasid ravi. Üldjoontes tuleb viirus ravi lõpetades tagasi.

Ent nendega seda pole juhtunud. Mõned on suutnud hoida infektsiooni kontrolli all juba kümneid aastaid.

«Enamus indiviide, kes järgivad sama ravi, ei suuda infektsiooni kontrollida, kuid on mõned, kes suudavad,» kommenteeris Pariisis asuva instituudi Institute Pasteur professor doktor Asier Saez-Cirion. Mehe sõnul on 5–15 protsenti patsientidest võimalik ravida nõnda, et nad ei vaja enam ravimeid. Selle jaoks tuleb aga viirust rünnata ruttu pärast nakatumist.

«Neil on endiselt HIV, see ei ole hävituslik HIV, see on teatud tüüpi infektsiooni remissioon,» rääkis Saez-Cirion. See tähendab, et haigusnähud justkui nõrgenevad ja kaovad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles