Isade vaimne tervis mõjutab lapsi arvatust rohkem

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX
Briti uurijad tegid kindlaks, et lastel, kelle isadel on vaimseid häireid, esineb sagedamini psühhiaatrilisi ja käitumisprobleeme.

Eriti tugevalt mõjutab alkoholismi või depressiooni küüsi langenud isa poiste vaimset tervist, kirjutab BBC News.

Oxfordi ülikooli teadlased, kes uuringu läbi viisid, ütlesid tulemusi kommenteerides, et siiani on pandud liiga suurt rõhku emade ja laste vaimse tervise seoste uurimisele ning isade mõju on alahinnatud.

Uuringust selgub, et isade seisund mõjutab lapsi rohkem kui seni arvati ning selleks, et selgitada, kuidas meeste vaimne tervis nende järeltulijate arengut mõjutab, tuleks teha täpsemaid uuringuid.

Näiteks leiti, et kui isa oli kaks kuud pärast lapse sündi depressioonis, suurendas see kümne protsendi võrra tõenäosust, et lapsel hiljem psühhiaatrilised või käitumisprobleemid tekivad. Depressioonis isade lastel oli ka suurem risk teismeliseks saades ise masendusse langeda ja enesetappu üritada.

Varasemad uuringud on näidanud, et lapsi mõjutab tugevalt ka isa alkoholism, mis muudab neid agressiivsemaks ning destruktiivsemaks ja soodustab mõnuainete tarvitamist. Enamasti ilmneb see eriti tugevalt poegade puhul.

«Mõnedes riikides, näiteks Suurbritannias, on isad nüüd varasemast rohkem laste kasvatamisega seotud,» kirjutasid professor Paul Ramchandani juhitud uurimisrühma liikmed meditsiiniajakirjas The Lancet.

«Varasematel aastatel poleks masendunud ja võõrandunud isa ehk nii suurt mõju avaldanud. Nüüd on meil aga vaja paremat ülevaadet sellest, kuidas isade psühhiaatrilised probleemid lapsi mõjutavad,» tõdesid uurijad.

Paraku esineb kõige enam vaimseid häireid 18-35 aastastel meestel ning just selles vanusevahemikus saadakse tavaliselt ka esmakordselt isaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles