Haigekassa tagab elanikele ligipääsu kvaliteetsele arstiabile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Kvaliteetse arstiabi eest vastutab teenuse osutaja ja teisiti ei saakski see olla. Haigekassal kui rahastajal on kohustus osutatud tervishoiuteenuste kvaliteedil silma peal hoida. Selleks kontrollib haigekassa ravidokumente ning toetab ravijuhendite väljatöötamist ja nende järgimist.

Tänapäeva meditsiinis nõuab ravivalikute tegemine rohkem aega ja teadmisi. Arstiabi peab olema ühtemoodi hea, sõltumata patsiendi elukohast või teenindavast raviasutusest. Seetõttu on patsientide ravimisel oluline järgida oma ala parimate asjatundjate koostatud ravijuhendeid, mis tuginevad teaduslikele uuringutele.

Haigekassa eestvedamisel on loodud veebipõhine keskkond ravijuhend.ee, kust leiab kiiresti kogu vajaliku info, sealhulgas ka patsientidele mõeldud juhiseid. Veendumaks, et ravijuhendite soovitusi on asjakohaselt järgitud, tellib haigekassa eriala asjatundjatelt kliinilisi auditeid ja kontrollib ravidokumente. Need annavad tehtud ravile eksperthinnanguid, mida arvestades on edaspidi võimalik ravitegevust tõhusamalt korraldada.

Lisaks analüüsib haigekassa oma andmeid, näiteks mil määral tegelevad perearstid oma nimistu krooniliste haigete, laste ja teiste abivajajatega; kas neile tehakse vajalikke uuringuid, protseduure ja ennetustegevusi.

Möödunud aastal alustas haigekassa haiglate raviarvetel põhinevate tulemuste võrdlevat avaldamist. Uuringute tulemused näitavad, et arstiabi kvaliteet on hea, kuid alati annab paremini. Tegelikult sõltub ravi kvaliteet ka sellest, kuivõrd inimene ise järgib ravi ettekirjutusi.

Teenuste hinnad

Tervishoiuteenus    Hind (€)

Eriarsti esmane vastuvõtt    15,32

Õlavarre kips- või kerglahas    23,42

Kõhupiirkonna ultraheliuuring      11,83

Südame kompuuter­tomograafia    53

Mammograafiline uuring    26,34

Voodipäeva hind haiglas ortopeedia osakonnas    71,4

III astme intensiivravipäev        487,89

Voodipäeva hind kardioloogia osakonnas    68,84

Sünnitus    777,71

Südameklappide operatsioon     9225,54

 Allikas: Eesti Haigekassa tervishoiuteenuste loetelu määrus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles