Evira: külmutatud marjad võisid levitada kollatõbe

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhjamaalased tarbivad teiste toiduainete hulgas palju marju.
Põhjamaalased tarbivad teiste toiduainete hulgas palju marju. Foto: Panther Media/Scanpix

Soome toiduohutusamet Evira kahtlustab, et Taani päritolu sügavkülmutatud marjad võisid levitada Soomes A-hepatiidi viirust.

Soome terviseamet ja toiduohutusamet uurivad Soome A-hepatiidi puhangut. Pärast kannatanutega rääkimist kahtlustavad ametkonnad, et nakkusallikateks võisid olla välismaised sügavkülmutatud marjad, teatab Yle.

Toiduohutusamet Evira soovitab külmutatud marju enne söömist kuumutada. Viirus võis marjadele sattuda saastunud kastmisvee kaudu.

A-hepatiit on maksahaigus, mida tekitab A-hepatiidi viirus (HAV). Tegemist on ühega nakkuslikke maksapõletikke ehk hepatiiti tekitavatest viirustest. Tekitaja ohustab üksnes inimesi, loomadel seda ei esine. Haigus on varasematest aegadest tuntud ka nakkusliku kollatõvena.

A-hepatiidi viiruse puhul on tegu mustade käte haigusega, sest viirus eritub organismist roojaga ning kandub edasi otsese kontakti, pesemata käte, saastunud vee ja toiduga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles