Uuring: töökaotus viib tervise

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix
Üha enam inimesi kaotab rasketes majandusoludes töö ning teema aktuaalsuse tõttu on ka teadlased seda usinamalt uurima hakanud. Ameerika teadlased väidavad, et töökaotus ei tähenda lööki vaid rahakotile, vaid muudab nõrgemaks ka töö kaotanu tervise.

 

Suureneb muu hulgas kõrgvererõhutõve, südamehaiguste, infarkti ja diabeedi tekke risk. Haigestumise risk võib töökaotuse järgselt suureneda isegi 50–80 protsenti, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator.

Tervise ja töökaotuse suhet on uuritud varemgi, kuid mõned uurimused on näidanud, et töö kaotavad eelkõige nõrgema tervisega inimesed. Kate Strully juhitud Harvardi ülikooli töögrupi uus uurimus näitas siiski, et sündmused võivad toimuda ka vastupidises järjekorras – töökaotusele järgneb tervise halvenemine.

Kui töö kaotamine ei sõltunud kuidagi töötajast (koondamised, ettevõtete ühinemised ja restruktureerimised), siis rikub töökaotus tervist nii sini- kui ka valgekraedel sarnaselt. Kui töötajal varem tervise suhtes kaebusi ei olnud, siis pärast töökaotust suureneb nende tekke risk 83 protsenti. Kõrgenenud risk tervise halvenemiseks säilib ka siis, kui töö kaotanu peagi uue töökoha leiab.

Olukord oli aga üsna erinev siis, kui töötaja lasti lahti temast sõltuvatel asjaoludel. Sellisel juhul suurenes terviserikke tekke tõenäosus sinikraedel kahekordseks, valgekraede tervisele see aga mõju ei paistnud avaldavat. Teadlased ei oska sellist erinevust esialgu põhjendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles