Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kuidas ennetada salmonelloosi?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Tiina Kaukvere
Copy
Munad.
Munad. Foto: Panther Media/Scanpix

Salmonelloosi ennetamiseks tuleb täita isikuhügieeni, toiduhügieeni ja ohutu toidukäitlemise nõudeid. Terviseamet annab nõu, kuidas salmonelloosi vältida.

  • Käsi tuleb pesta sooja vee ja seebiga vähemalt 20 kuni 30 sekundi jooksul enne ja pärast a) toidu valmistamist, b) tualetis käimist, c) imiku mähkmete vahetamist ja d) lemmikloomadega tegelemist.
  • Pärast iga toidu valmistamist vahetage nõud ja töötlemisvahendid ning peske need puhtaks.
  • Toiduvalmistamise käigus kasutage eelistatult paberist ühekordse kasutamise kuivatus- ja puhastuspaberit

Salmonelladega ristsaastumise vältimiseks:

  • Hoidke alati (ka külmkapis) looma-, linnu- ja kalaliha ning munad eraldi üksteisest.
  • Kasutage võimalusel eraldi looma-, linnu- ja kalaliha lõikelaudu.
  • Peske kõiki toiduvalmistamise vahendeid (nõusid, lõikelaudu, nuge jm) pärast seda, kui need on toore liha või munadega kokku puutunud.
  • Ärge asetage valmistoitu nendele nõudele, kus enne seda on hoitud toorliha või -mune.
  • Pidage kinni liha- ja munatoitude kuumtöötlemise nõuetest

Allikas: USDA Food Safety and Inspection Service, 2012

Tagasi üles