Arstid ei vaja enam haruldaste haiguste diagnoosimiseks Google´it

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed ostavad järjest enam internetist.
Inimesed ostavad järjest enam internetist. Foto: AFP / Scanpix

Uus veebipõhine otsingumootor loodi Taanis väidetavalt selleks, et arstid ei peaks haruldaste haiguste diagnoosimiseks guugeldama.

Taani uurijad lõid uue tasuta veebilehekülje FindZebra, kuna avastasid, et meedikud, eelkõige noorem põlvkond, veedavad ebaharilike sümptomite välja selgitamisel väga palju aega internetis, kirjutab The Telegraph.

Uurijad loodavad, et FindZebra päästab suisa elusid, kuna pakub arstidele võimaluse leida otsitavat haigust märksa kiiremini ja efektiivsemalt kui Google´it või mõnda muud avalikku otsingumootorit kasutades.

Peamine probleem avalikes otsingumootorites on see, et tulemustes näidatakse palju asjasse mittepuutuvat informatsiooni. Arstil tuleb kerida lehekülgede kaupa edasi ebavajalikku informatsiooni, et leida need vastused, mida ta tegelikult otsib.

Lisaks aeglasele teenindusele, on online'is küllaltki vähe üleval teavet haruldaste haiguste (s.t. haigust esineb vähem kui ühel inimesel kahest tuhandest) või sümptomite kohta. Taanlased kinnitavad, et FindZebra annab arstile märksa asjalikumad vasted.

Otsingumootori katses suutis FindZebra 67 protsendil kordadest nimetada sümptomite põhjal haruldase haiguse õigesti, Google´is oli sama näitaja 32 protsenti. FindZebra kasutab töös mitmeid andmebaase, kus kirjeldatakse erinevaid haiguslugusid, mille läbivaatamisele kuluks manuaalselt mitmeid tunde või päevi. Nüüd kulub otsinguks vaid sekundeid.

Euroopa Haruldaste Haiguste organisatsiooni sõnul kulub 25 protsendil inimestel oma haiguse diagnoosi saamiseks 5-30 aastat. Nüüd loodetakse, et süsteem aitab leida diagnoosid kiiremini.

FindZebrat tohivad kasutada siiski ainult meditsiinilise eriharidusega inimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles