Seagripi jõudmine Soome pole põhjus muretsemiseks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seagripi juhtumid Soomes pole põhjus paanikaks ega reisiplaanide maha matmiseks, arvab tervisekaitse. Pildil laevad Tallinna sadamas.
Seagripi juhtumid Soomes pole põhjus paanikaks ega reisiplaanide maha matmiseks, arvab tervisekaitse. Pildil laevad Tallinna sadamas. Foto: Svetlana Zaitseva/Õhtuleht
Täna teatas Soome sotsiaal- ja tervishoiuministeerium, et riigis on kinnitust leidnud kaks seagripijuhtu. Eesti tervisekaitse seisukoha järgi pole see põhjus suuremaks paanikaks ega mureks, sest need nakatumised on seotud reisimisega Mehhikosse.

Tervisekaitseinspektsiooni avalike suhete juhi Iiris Saluri sõnul on meie lähiriikides, ka Rootsis ja Norras kinnitust leidnud juhtumid seotud reisimisega. Lisaks on haigus inimestel kulgenud suhteliselt kergelt.

«Rootsis oli üks juhtum selline, et kui see lõpuks kinnitust leidis, oli inimene ammu terve ja haigus unustatud. Need on olnud sellised väga kerged juhud,» lausus Saluri.

Eestis pole seagripi nime saanud uut gripiviirust A/H1N1 ühelgi inimesel kahtlustatud.

«Ma tean ühest gripijuhust, mis möödunud nädalal kinnitust sai, kuid see oli ka B-gripp. Nii et ei mingit seost seagripiga, isegi mitte A-gripi viirusega,» ütles Saluri.

Samas tõdes ta, et inimesed on seagripi jätkuva leviku tõttu veidi ärevil ja sellele viitavad nende infotelefonile helistanute kõned.

«Näiteks oli üks juhtum Mehhikost tagasi saabunud naisega. Tal ei olnud endal midagi viga, aga mees hakkas ennast halvasti tundma. Ja ta tahtis teada, kas ta peaks mehe pärast muretsema. Aga see oli lihtsalt halb enesetunne, ei mingeid muid gripisümptomeid,» kirjeldas Saluri.

Infotelefonilt küsivad nõu ka inimesed, kes plaanivad reisida riikidesse, kus on esinenud seagripi juhtumied. «On tahetud teada, kas ikka on mõistlik minna. Me ei ole küll kellelegi öelnud ei. Igaüks langetab selle otsuse ise ja see gripp vähemalt siin Euroopas ei ole küll midagi enneolematumat kui tavaline gripp,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles