Lugeja küsib: miks kevaditi jalad nii hirmsasti sügelevad?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media / Scanpix

Tarbija24 lugeja soovib teada, miks ta alati talvisel ja eelkõige kevadisel perioodil vaevleb sügelevate jalgade, eriti säärte küüsis.

«Kui mujalt praktiliselt üldse ei sügele, siis sääred kratsiks või verele – nii väga sügeleb. Sama lugu kordub peaaegu igal aastal. Olen mõelnud, kas asi on ehk vitamiinipuuduses, sest suvel mul sellist mure kunagi pole,» märkis lugeja.

Vastab Eesti Tervise Fondi juht ja perearst Eero Merilind:

Nahk on tundlik organ ja kipub kevaditi veelgi tundlikumaks muutuma. Kõik külmaga seotud probleemid ja ka sage duši all käimine kuivatab nahka. Eriti avatud on külmale sääre piirkond. Nahk muutub tundlikuks ja võib tõesti hakata sügelema. Naha peal on väike rasukiht ja kui see kiht saab kahjustada või see päris maha pestakse, siis nahk ärritub. Inimesed tahavad kevaditi ikka basseinides ja spaades käia ja seal on palju just kloori. Vesi ja kloor ärritab nahka veelgi.

Tavaliselt soovitame raviks ikkagi rasvaseid kreeme. Seega tuleks nahka rohkem kreemitada ja ka pärast duši all käimist tuleks tundlikumaid kohti kreemitada. Ka nägu ja käed võivad muutuda karedaks.

Tavaliselt kevaditi ikka selliseid probleeme on, aga tuleb jagada infot, et rohkem kreemitada. Üldiselt pole tegemist mingi allergiaga. Vitamiinipuudusega ma seda mure ei seostaks.

Vastab Tartu Ülikooli Kliiniku dermatoloog, vanemarst-õppejõud Maire Karelson:

Antud sügelemine on meie kliimas põhjustatud nahakuivusest. Tavaliselt on talveperioodil nahk kuivavõitu isegi noortel, aga kindlasti vanemaealistel. Leevendada aitab sügelust sagedasem naha kreemitamine.

Vastab dermatoloog Ene Mäestu:

Arvan, et tegemist on lihtsalt naha kuivusega, mis kipub talviti tekkima, kui viibitakse rohkem kuiva õhuga siseruumides. Soodustavad ka sagedased veeprotseduurid – meie kraanivesi on liiga kare.

Abi on kuivale nahale mõeldud pesuvahenditest ja niisutavatest ihukreemidest, mida müüakse apteekides, kreemi võiks kasutada igal õhtul. Säärte talvine kuivus ja sügelus kipub tekkima eriti allergikutel, kuivema nahaga inimestel ja ka vanematel inimestel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles