Külma möödumisel võib oodata heinapalaviku lainet

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kenad kaseurvad põhjustavad paljudele allergiahooge.
Kenad kaseurvad põhjustavad paljudele allergiahooge. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Ilmade soojendes sagenevad ka heinapalaviku ehk pollinoosi haigusjuhtumid, kuna külm on tänavu õietolmu teket pärssinud.

Hingata on raske, nina tilgub, silmad sügelevad ning aevastamine kestab kogu päeva – tegu võib olla heinapalavikuga, mida diagnoositakse aasta-aastalt üha rohkem, kirjutab Local.

Heinapalaviku all kannatavad inimesed peaksid taskurätikud käeulatuses hoidma, kuna talvekülmad asenduvad ekspertide sõnul suure õietolmulainega.

«Hetkel ei ole midagi karta, praegu on veel liiga külm. Ent kohe kui hakkab soojemaks minema, tekib paljudel varajaste õitsvate taimede-puude suhtes allergiline reaktsioon,» hoiatas Leipzigi ülikooli haigla kõrva-, nina- ja kurguarst Andreas Dietz.

«Kuna külm hoidis õietolmu teket üsna pikka aega kinni ning vahepeal ei ole soojaks läinud, mis oleks esimese õitsemise külmutanud, siis võib eeldada, et need protsessid hakkavad üsna kiiresti toimuma,» lisas Dietz.

Õietolmu suhtes ülitundlike inimeste elu võib raskeks muuta ka asjaolu, et kevade venimise tõttu võivad paljud taimed korraga õitsema hakata. Dietzi sõnul on üheks laialt levinud allergeeniks kask ning asjatundjate hinnangul võivad esimesed heinapalaviku ilmingud avalduda just kase varajase õitsemise tõttu.

Taimede õitsemist soodustavad ka sellised faktorid nagu saastunud seemned ja linnutoit Lõuna-Euroopast, pikenenud vegetatsiooniperiood ning Maa keskmise temperatuur kasv, mida on põhjustanud globaalne soojenemine.

Heinapalavik ehk pollinoos

- Pollinoosi põhjuseks on ülitundlikkus puude ja taimede õietolmu suhtes. Limaskestadele sattunud õietolm kutsub esile allergilise reaktsiooni, millega kaasnevad silmade sügelus, turse, rohke vesine nohu, astma jm.

- Haigustunnused tekivad allergiat põhjustavate puude ja taimede õitsemise ajal.

- Eestis põeb pollinoosi ligi kümnendik elanikkonnast.

- Selleks et allergikuid õhu õietolmutasemest paremini teavitada, viiakse läbi õietolmu seiret. 2012. aastast rahastab seda SA Keskkonnainvesteeringute Keskus.

- Seiret tehakse viies linnas: Tallinnas, Tartus, Kuressaares, Pärnus ja Jõhvis.

Allikas: OÜ Keskkonnauuringute Keskus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles