USA teadlased avastasid uuringus, et punases lihas sisalduv karnitiin aitab selgitada, miks liiga suur punase liha, hakkliha ja peekoni söömine on südame tervisele kahjulik.
Uuring: punases lihas sisalduv karnitiin on südamele kahjulik
Toitumisspetsialistid on varem hoiatanud, et karnitiini tarbimine toidulisandite kaudu võib olla tervisele ohtlik. Ka muud teadusuuringud on näidanud, et regulaarne punase liha söömine võib olla kahjulik. Suurbritannias soovitab valitsus näiteks süüa mitte rohkem kui 70 g punast liha või töödeldud punast liha päevas – see võrdub kahe peekoniviiluga, kirjutab BBC.
Karnitiin on ühend, mille peamiseks funktsiooniks on rasvhapete transportimine läbi mitokondri membraani. See tähendab, et karnitiin aitab kasutada rasvu energeetilisel otstarbel.
Kui varem arvati, et punase liha peamine probleem on küllastunud rasv, siis nüüd leiti ka selles sisalduvas aines karnitiinis tervisele kahjulikku mõju.
Uuringu eksperimendid hiirte ja inimeste peal näitasid, et soolestikus pesitsev bakter suudab karnitiini n-ö ära süüa ja hävitada. Karnitiin muutus gaasiks, mis teisenes maksas omakorda aineks nimega TMAO.
TMAOd seostatakse uuringus aga tagajärgedega nagu kõrge kolesteroolitase ja suurenenud südamehaiguste risk. «Meie tulemused toetavad ideed, et mida vähem punast liha, seda parem,» ütles uuringut juhtinud doktor Stanley Hazen, kelle arvates ei tohi TMAOd alahinnata ja ignoreerida.
«Ma tavatsesin süüa punast liha viiel päeval nädalas, aga nüüd olen vähendanud seda vähem kui ühele korrale kahe nädala tagant,» tõdes Hazen.
Teoorias väheneks südamehaiguste risk punast liha süües siis, kui suudaks hävitada kõnealuseid baktereid soolestikus. Selle jaoks võiks abi olla probiootilisest jogurtist. Taimetoitlastel on organismis vähem baktereid, mis karnitiini hävitavad kui lihasööjatel.
Uuring avaldati ajakirjas Nature Medicine.