Klaas veini päevas ei takista naise võitlust rinnavähiga

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rinnad.
Rinnad. Foto: SCANPIX

USA teadusuuring leidis, et rinnavähki põdevad naised tohivad päevas juua klaasi veini kartmata, et see vähendab nende võimalusi haigusest jagu saada.

Vastupidi, veini joomine võib hoopis parandada haigusest võitu saamise tõenäosust, kuna tagasihoidlik alkoholi tarvitamine vähendab 15 protsendi võrra riski surra südamehaigustesse. Sama efekt ei ole siiski õlle joomisel ning rohke alkoholi tarvitamine vähendab ellujäämise tõenäosust, kirjutab Dailymail.

Värske Seattle´i vähiuuringute keskuse tehtud uuring võib aidata neid naisi, kes seisavad dilemma ees: kas nad saavad pärast vähidiagnoosi ohutult veini pruukida või mitte. Näiteks hiljutises Suurbritannia teadustöös öeldi, et alkohol on süüdi riigis vähemalt 13 000 vähidiagnoosis 300 000 diagnoosist igal aastal. Hinnanguliselt arvatakse, et viis protsenti rinnavähi diagnoosidest on põhjustatud alkoholist.

Seattle´i teadlased ütlevad, et paar klaasi veini päevas võib hoopis viiendiku võrra suurendada võimalusi vähist jagu saada. On siiski veel ebaselge, kuidas alkohol soodustab rinnavähi teket, kuid see võib toimida läbi naissuguhormooni östrogeeni.

USA uuringus oli naistel, kes tarbisid tagasihoidlikult veini (3–6 klaasi nädalas), 15 protsenti väiksem tõenäosus surra mõne südamehaiguse tõttu kui mittejoojatel. Südamehaigus on aga üks peamistest põhjustest, miks rinnavähki põdevad inimesed surevad.

Uuring avaldati väljaandes Journal of Clinical Oncology ning seda juhtis Polly Newcomb. Uuringu käigus analüüsiti 23 000 naise andmeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles