Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Katse: kui palju soola tegelikult nahka pistad?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Soolakalkulaator aitab võrrelda, kas mingi toidukaup on teiste samalaadsetega võrreldes vähem soolane või pigem soolane.
Soolakalkulaator aitab võrrelda, kas mingi toidukaup on teiste samalaadsetega võrreldes vähem soolane või pigem soolane. Foto: Toomas Huik

Et valmistoodete pakenditelt oleks hõlpsam soolasisaldust lugeda, töötas Tervise Arengu Instituut (TAI) välja nutitelefonides ja tahvelarvutites kasutatava soolakalkulaatori, millega saab toitude soolasisaldust võrrelda juba poes.

Postimees koostas päevamenüü soolakalkulaatoris olevatest toiduainetest ja arvutas välja nende toodete soolakogused. Selgus, et valitud toodetes oli soola 11,95 grammi, mis on soovitatavast päevakogusest mitu korda rohkem.

Päeva jooksul toidust saadud sool moodustas 239 protsenti päevasest soovituslikust soolakogusest.

Toidud, mille puhul tasub kahtlustada suurt soolasisaldust, on leiva- ja saiatooted, lihatooted, juust, konservid, valmistoidud, supid, hommikusöögihelbed, kalatooted, krõpsud ja maitsestatud suupisted, kastmed (salati- ja pastakastmed, majonees, ketšup, sojakaste) ning puljongikuubikud.

Pakenditel olev soolasisaldus võib olla märgitud kas koostisosade loetelus protsendina toote massist, toitainete nimekirjas naatriumina 100 grammi toote kohta või GDA märgistuses protsendina päevasest soovitatavast kogusest.

Soolasisaldus ei ole siiski praegu veel märgitud kõikide toitude pakenditele, kuna see on kohustuslik vaid suurema soolasisaldusega toodete puhul ning juhul, kui pakendil on esitatud mõni toitumisalane väide, nt «vähesoolane» või «lahja» jms. Soolakalkulaatori saab alla laadida veebilehelt www.toitumine.ee või Google Playst.

Soolakogused toiduainetes

•    Hommikuhelbed    1 portsjon 30 g    0,4 g soola    8%

•    Või    10 g    0,2 g soola    4%

•    Sai    1 portsjon 25 g    0,25 g soola    5%

•    Leib    1 portsjon 30 g    0,3 g soola    6%

•    Vorst    1 portsjon 50 g    1,4 g soola    27%

•    Juust    1 viil 10 g    0,2 g soola    3%

•    Purgisupp    1 portsjon 150 g    3 g soola    60%

•    Viinerid    150 g    2,7 g soola    54%

•    Praekapsas    1 portsjon 125 g    2,0 g soola    40%

•    Ketšup    1 portsjon 15 g    0,09 g soola    7%

•    Klaas tomatimahla    250 ml    u 1,3 g soola    25%

Tagasi üles