Et valmistoodete pakenditelt oleks hõlpsam soolasisaldust lugeda, töötas Tervise Arengu Instituut (TAI) välja nutitelefonides ja tahvelarvutites kasutatava soolakalkulaatori, millega saab toitude soolasisaldust võrrelda juba poes.
Katse: kui palju soola tegelikult nahka pistad?
Postimees koostas päevamenüü soolakalkulaatoris olevatest toiduainetest ja arvutas välja nende toodete soolakogused. Selgus, et valitud toodetes oli soola 11,95 grammi, mis on soovitatavast päevakogusest mitu korda rohkem.
Päeva jooksul toidust saadud sool moodustas 239 protsenti päevasest soovituslikust soolakogusest.
Toidud, mille puhul tasub kahtlustada suurt soolasisaldust, on leiva- ja saiatooted, lihatooted, juust, konservid, valmistoidud, supid, hommikusöögihelbed, kalatooted, krõpsud ja maitsestatud suupisted, kastmed (salati- ja pastakastmed, majonees, ketšup, sojakaste) ning puljongikuubikud.
Pakenditel olev soolasisaldus võib olla märgitud kas koostisosade loetelus protsendina toote massist, toitainete nimekirjas naatriumina 100 grammi toote kohta või GDA märgistuses protsendina päevasest soovitatavast kogusest.
Soolasisaldus ei ole siiski praegu veel märgitud kõikide toitude pakenditele, kuna see on kohustuslik vaid suurema soolasisaldusega toodete puhul ning juhul, kui pakendil on esitatud mõni toitumisalane väide, nt «vähesoolane» või «lahja» jms. Soolakalkulaatori saab alla laadida veebilehelt www.toitumine.ee või Google Playst.
Soolakogused toiduainetes
• Hommikuhelbed 1 portsjon 30 g 0,4 g soola 8%
• Või 10 g 0,2 g soola 4%
• Sai 1 portsjon 25 g 0,25 g soola 5%
• Leib 1 portsjon 30 g 0,3 g soola 6%
• Vorst 1 portsjon 50 g 1,4 g soola 27%
• Juust 1 viil 10 g 0,2 g soola 3%
• Purgisupp 1 portsjon 150 g 3 g soola 60%
• Viinerid 150 g 2,7 g soola 54%
• Praekapsas 1 portsjon 125 g 2,0 g soola 40%
• Ketšup 1 portsjon 15 g 0,09 g soola 7%
• Klaas tomatimahla 250 ml u 1,3 g soola 25%