Lastehaigla EMO: oleme võimete piiril, me enam rohkem ei jõua

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna lastehaigla.
Tallinna lastehaigla. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna lastehaigla teatab oma kodulehel, et nende valvetoa külastatavus on kümne aastaga tõusnud 168 protsenti. Arstid töötavad oma võimete piiril.

«Täna ma probleemile lahendust ei näe, küsimus tuleks esitada sotsiaalministrile. Kindlasti keeldun ma aga süüdistamast sasipuntras olevaid osapooli,» ütles Tallinna Lastehaigla vastuvõtuosakonna (laste-EMO) juhataja doktor Krista Urbsoo.  

«Mind on alati imestama pannud, kuidas emad on nõus erakorralise meditsiini osakonnas ootame tunde arsti vastuvõttu. Järelikult on vanematel hirm ja neil pole mujale minna.»

Urbsoo rääkis probleemist ka täna hommikul ETV saates «Terevisioon». «Miks ema sinna tuleb, ma võin teile ainult öelda, et tal ei ole mujale kuskile minna. Eile näiteks oli esmaspäev, töönädala algus, kella 14 lõunaks oli meile pöördunud 40 last, see tähendab seda, et kella 11-12 oli ukse taga 11 last tunni aja jooksul, kaks arsti võttis vastu. Me oleme oma võimete piiril, me enam rohkem ei jõua,» kommenteeris Urbsoo saates «Terevisioonis», vahendab ERR uudisteportaal.

Ehkki esialgset abi saab ka perearsti nõuandetelefonilt 1220, tuleks doktor Urbsoo sõnul siiski üle vaadata praegune arstiabisüsteem. «Telefoni teel lapsi ravida ei saa,» rääkis doktor.

Põhiliseks pöördumise põhjuseks on lapse äge haigestumine – palavik, köha, nohu, valu ning sellega kaasnev lapse väsimus, loidus ja rahutus, teatab lastehaigla.

Haiglaravi vajab vaid 20 protsenti

«Alustagem kas või viimastest andmetest: võrreldes sama ajaga möödunud aastal tõusis valvetuppa pöördumiste arv tänavu jaanuaris 17 protsenti, veebruaris 13 protsenti ning märtsis oli see sama suur kui möödunud aastal,» tõi Urbsoo näiteid. Töömaht kasvab igal aastal.

87 protsenti haigetest pöördub osakonda ise. Haiglaravi vajab 20 kuni 22 protsenti kõigist pöördunutest.

Urbsoo sõnul tähendab see, et enamus erakorralisest valvetööst on ambulatoorne, ent arvud tekitavad nõutust ning õnnetud ning rahulolematud on kõik osapooled: patsiendid, perearstid ja EMO-osakonna töötajad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles