Tallinna abilinnapea süüdistab nii perearste kui ka haigekassat

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna lastehaigla erakorraliste haigetevastuvõtu osakond.
Tallinna lastehaigla erakorraliste haigetevastuvõtu osakond. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Tallinna abilinnapea ja lastehaigla nõukogu esimees Merike Martinson leiab, et mitmepoolne rahulolematus haigestunud laste arstilepääsus ja ravis on tingitud nii perearstide koostöötahte puudumisest kui haigekassa rahastamisotsustest.

«Seisukoht, et haiglad, sh Tallinna lastehaigla on ise rahaliselt huvitatud, isegi nautides patsientide tulva, nagu sõnastas perearstide esindaja, on kaugel tõest,» teatas Tallinna abilinnapea Merike Martinson. «Selge on, et lastehaigla töötab võimete piiril, püüdes igati abi ja kompetentsi jagada, kuid olukord ei ole normaalne,» lisas ta.

Martinsoni sõnul on ta kauaaegse pediaatrina  veendunud, et kõrges palavikus väikelast ei tohi väntsutada pikkades arstijärjekordades, veel vähem ravida nn telefoninõustamisega ning perearst peab külastama haiget imikut tema kodus, andes ühtlasi emale kohapeal vajalikke näpunäiteid. «Aastakümnete eest, mil lapsi oli kordades enam ning arstidel puudus isiklik transpordivahend, oli see ometi võimalik,» imestas ta.

«Tallinna perearstid on väljendanud seisukohta koduvisiitide ebaotstarbekusest, kuna kodus ei saa teha vajalikke uuringuid, küll aga soovitanud küsida nõu telefoni teel. Siin on ju ilmselge vastuolu, sest kuidas saab arst anda hinnangut või diagnoosida ilma patsienti, eriti väikelast  nägemata,» märkis Martinson.  Ta lisas, et on  aastaid üritanud sisse viia perearstide õhtust ja nädalavahetuste valveteenistust lastehaigla juures, nagu see sujub edukalt juba pikka aega  näiteks Helsingis, kuid see pole kahjuks õnnestunud. 

«Usun, et kui haigekassa teeks rahastamisotsuse ning lastehaigla juures toimuks  tööpäevavälisel ajal  perearsti valvevastuvõtt, väheneks haigla koormus, paraneks haigla ja  perearstide koostöö ning leeveneks emade rahulolematus,» rõhutas ta. 

Tallinna lastehaigla kinnitusel on nende valvetoa külastatavus kümne aastaga tõusnud 168 protsenti ning arstid töötavad oma võimete piiril.

Tallinna lastehaigla vastuvõtuosakonna (laste-EMO) juhataja doktor Krista Urbsoo sõnul on enamik erakorralisest valvetööst ambulatoorne ja haiglaravi vajavad vähesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles