Netipoodides müüakse sageli kahtlasi ja keelatud toidulisandeid

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabletid (foto on illustratiivne).
Tabletid (foto on illustratiivne). Foto: Toomas Huik/Postimees

Kevade saabudes ja suve lähenedes koguvad inimeste seas üha enam populaarsust veebikeskkondades müügil olevad toidulisandid, mis lubavad kerge vaevaga kiiret kaalukaotust ja treenitud keha. Kõigisse sellistesse toodetesse tuleks aga suhtuda ettevaatusega, kuna nende kasutamine ei pruugi anda soovitud tulemust.

Lisaks sellele on turul tooteid, mille abil on väidetavalt võimalik suurendada rindu ja noorendada näonahka.

Näiteks lubatakse Xtreme Poweri toidulisandi internetileheküljel vigases eesti keeles muu hulgas, et toote kasutaja lihasmass suureneb, organismi kaitsevõime paraneb ja immuunsüsteem tugevneb. Analoogseid tulemusi lubatakse ka Xtreme Gaini toidulisandi tarvitamisel. Samuti on kummagi toote kodulehel edulood ja fotod inimestest väidetavalt enne ja pärast toidulisandi kasutamist.

Tarbijakaitseamet on küsinud toodete kodulehtedel olevatel e-posti aadressidel tõendust toodud väidete kohta, kuid pole vastust saanud. Kuivõrd kodulehekülgedel toodud väited ega toodete toime esinemine ka tegelikkuses pole tõendatud, on tegemist tarbijate eksitamisega.

Veterinaar- ja toiduametit ei ole Xtreme Poweri ega Xtreme Gaini turustamisest Eestis teavitatud, seega ei tohi neid tooteid Eestis müüa. Toodete turustajad ei ole praeguseks selgunud, kuid tõenäoliselt on tegemist USA ettevõtetega.

Selliste toodete puhul ongi sageli väga keeruline tuvastada, kes neid tooteid tegelikult müüb. Veebikeskkonnast ostes võib olla probleeme sellega, et kaupleja ei täida lubadust toote tagastamisel kogu tasutud rahasumma tagasi maksta. Juhul kui toote müüja on registreeritud USAs, siis ei ole tarbijakaitseametil probleemide tekkimisel kahjuks võimalik tarbijaid aidata, kuna tehing on tehtud väljaspool Euroopa Liitu tegutseva firmaga.

Tarbijakaitseamet ning veterinaar- ja toiduamet panevad inimestele südamele, et nad suhtuksid internetis reklaamitud toidulisanditesse realistlikult. Seda eriti siis, kui nende tarvitamise mõju on silmanähtavalt liialdatud. Kindlasti ei lisa tootele usaldusväärsust vigases eesti keeles olev teave toote kodulehel.

 Kaalualandamisel ja parema vormi saavutamisel on kokkuvõttes kõige mõistlikum loota iseenda tahtejõule, mitte erinevatele preparaatidele. Seega tuleks ülikiireid tulemusi lubavate toidulisandite kasutamise asemel pigem tervislikult toituda ja piisavalt liikuda.

 Nõuandeid tarbijale

  • Selgita välja, kes on kauba müüja ja milliseid andmeid müüja kohta leidub.
  • Säilita kaine mõistus, suhtu toote lubatud imetoimesse kriitiliselt.
  • Suhtu kriitiliselt inimestest enne ja pärast toote kasutamist tehtud fotodesse, kuna tegemist võib olla fototöötlusega.
  • Kui Sul ei õnnestu toote müüjat tuvastada või kui leitud teave müüja kohta ja samuti vigane tooteinfo äratab kahtlusi, jäta kaup ostmata.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles