Ravimiamet uurib ravimifirma poolt apteekritele korraldatud reisi

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vitabalans Pharma kinnitusel käisid apteekrid toidulisandite alasel koolitusel.
Vitabalans Pharma kinnitusel käisid apteekrid toidulisandite alasel koolitusel. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Eelmisel nädalavahetusel käis paarkümmend Eesti apteekrit firma Vitabalans Pharma korraldatud reisil Londonis ning selle seaduslikkust uurib hetkel ravimiamet.

«Ravimi müügiloa hoidjal (ravimitootjal) on keelatud anda ravimi väljakirjutajale, proviisorile ja farmatseudile kingitusi ja teenuseid, mille väärtus ületab 6,40 eurot, v.a teadusasutuse või erialaorganisatsiooni korraldatavatel arstiteaduslikel või farmaatsiaalastel üritustel osalemise toetamise korral,» selgitas ravimiameti õigusnõunik Kaili Lellep.

Ta lisas, et kingituse andmise või teenuse pakkumise puhul ei ole oluline, et ravimitootja hinnangul on selle eesmärk muu kui ravimi müügi suurendamine. «Ravimiseaduse mõistes on müügiloa hoidjal ravimi väljakirjutajale, proviisorile või farmatseudile kingituse või teenuse andmine keelatud ning nimetatud isikutel on keelatud ka seda vastu võtta,» toonitas Lellep.

Ravimiamet selgitab väärteomenetluses Vitabalans Pharma OÜ korraldatud reisi asjaolusid ega saa anda hetkel lõplikke hinnanguid.

Lellepi sõnul on ravimireklaami nõuded euroliidus täielikult ühtlustatud ja samasisulised nõuded kehtivad ravimireklaamile kõikides liikmesriikides, s.h nõuded, mis puudutavad ravimi müügi mõjutamist.

Vastavalt kehtivatele seadustele võib ravimitootja toetada apteekrite ja meedikute  osalemist teadusasutuse või erialaorganisatsiooni korraldatavatel arstiteaduslikel või farmaatsiaalastel üritustel, hüvitades ürituse teadusliku osa osavõtumaksu ning majutus- ja transpordikulud mõistlikus ulatuses. «Toetuse andmine ei tohi hõlmata kindla ravimi või kindla ravimi müüki või väljakirjutamist ning selleks tuleb sõlmida vastavasisuline leping,» rõhutas õigusnõunik.  Kulude hüvitamine ei tohi laieneda kellelegi teisele kui nimetatud isikutele ning tehtud kulutustest teatatakse ravimiametile igal aastal 1. veebruariks eelmise kalendriaasta kohta.

Mullu tegi ravimiamet 27 ettekirjutust ravimireklaami nõuete rikkumise kohta, millest 17 tehti ravimireklaami aruande esitamata jätmise tõttu. Ühel korral tegi ravimiamet väärteootsuse ravimi väljakirjutamise ja müügi kingitustega mõjutamise keelu rikkumise eest. Väärteootsuse kohaselt korraldas ravimi müügiloa hoidja 352 proviisorile ja farmatseudile suunatud kolmepäevase Tallinna-Stockholmi-Tallinna laevareisi, koos ühepäevase Stockholmi linnaekskursiooniga. Ürituse raames viidi läbi ka ligikaudu kahetunnine konverents, millel müügiloa hoidja esindaja töötajad esitasid ettekandeid ning muu hulgas avalikustasid ravimireklaami. Müügiloa hoidja hüvitas osalejatele Tallinna-Stockholmi-Tallinna laevareisi, toitlustamise laeval ja ekskursioonid.

Ravimiamet koostas 2011. aastal 47 ettekirjutust ravimireklaami nõuete rikkumise kohta, millest 25 tehti ravimireklaami aruande esitamata jätmise tõttu.

Ühe väärteootsuse kohaselt rikuti ravimireklaami nõudeid ning ravimi väljakirjutamise ja müügi kingitustega mõjutamise keeldu. Müügiloa hoidja korraldatud teaduslikul üritusel ravimi kohta avalikustatud teave ei vastanud ravimireklaami nõuetele ning ürituse meelelahutuslik pool ületas oluliselt ürituse teaduslikku osa. Ravimiamet määras väärteootsusega ürituse korraldajale 25 000 euro suuruse rahatrahvi, mida kohtuotsusega vähendati 15 000 euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles