Puugivaktsiini hind lapsele võib erineda ligi kaks korda

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puukentsefaliidi vastu vaktsineerimine.
Puukentsefaliidi vastu vaktsineerimine. Foto: Liis Treimann / Postimees

Väikese vaatluse põhjal selgub, et kui puukentsefaliidivastane vaktsiin maksab täiskasvanule keskmiselt 30 eurot, siis laste vaktsineerimise hinnad kõiguvad 14–25 euro vahel.

Nii Ida-Tallinna keskhaigla (ITK), Lääne-Tallinna keskhaigla (LTKH) kui ka Tartu Ülikooli kliinikum tunnistasid, et puukentsefaliidi vastu vaktsineerimine on sel hooajal märgatavalt kallinenud. Vaktsiinide kallinemist põhjendati maaletooja poolse märgatava hinnatõusuga.

«Praegu on saada vaid ühe firma vaktsiini,» toonitas Tartu Ülikooli kliinikumi avalikkussuhete juht Kristi Tael. Nimelt on ühel ravimifirmal kogu Euroopas vaktsiini tarneraskused ja tema konkurent kasutab juhust ning tõstab hinda. Siiski on mõnes kohas veel alles teise ravimitootja varusid.

Hinnaerinevuste ja vaktsiini maksumuse kohta tuleb LTKH turundus- ja kommunikatsiooniosakonna juhataja Diana Lorentsi sõnul pärida tootjalt. «Hinnad erinevad ilmselt juurdehindluse tõttu või näiteks siis, kui on eelmise n-ö portsu vaktsiine veel alles. Viimasel juhul saab olla ka veel madal hind. Meie haiglas on juurdehindlus küll minimaalne ja hind on üsna tootjahinna lähedane,» ütles ta.

Puukentsefaliidivastast vaktsiini on võimalik osta ka apteegist. Paide Selveri Südameapteegi proviisor-juhataja Ilme Piirsalu rõhutas, et apteegist vaktsiini ostmiseks on vaja retsepti.

Millal vaktsineerida?

Kõige õigem hetk on haiglate kinnitusel vaktsineerimiseks käes just nüüd – siis jõuab suve lõpuks ka immuunsuse saavutada. Üldiselt on parem vaktsineerimisega alustada varakevadel, kuigi seda võib teha aastaringselt.

Puugihooaeg kestab aprillist oktoobrini. Puugid aktiveeruvad, kui õhutemperatuur on püsivalt 4-5 kraadi. Puugid levitavad puukentsefaliidi viirust ja puukborrelioosi. Neist esimese vastu on võimalik vaktsineerida. Täielik vaktsineerimine koosneb kolmest süstist. Kaks esimest tehakse ühe- kuni kolmekuulise vaheajaga, kolmas umbes aasta hiljem.

Terviseameti andmetel oli 2012. aastal kõige suurem puukentsefaliiti haigestumine 100 000 elaniku kohta konkurentsitult Saaremaal (60,5), järgnesid Pärnumaa (39,6), Võrumaa (29) ja Hiiumaa (19,8). Tallinnas ja Harjumaal olid vastavad näitajad 6,5 ja 9,5. Vähe oli juhtumeid ka Ida- ja Lääne-Virumaal ning Järvamaal.

Koht

Hind täiskasvanule

Hind lapsele

Lääne-Tallinna keskhaigla

30

25

*kuni 1. maini soodushind 18 eurot

Ida-Tallinna keskhaigla

30

*tellija asukohas maksab 32 eurot

20

Tartu Ülikooli kliinikum

27

14

Tallinna lastehaigla

20 (Encepur) ja 30 (Ticovac)

19 (Encepur) ja 23 (Ticovac)

Vaktsiinibuss

29

25

Tallinna munitsipaalperearstikeskus

30

20

Saue perearstikeskus

30

19 (vanuses 1–12)

Rapla perearstikeskus

25

22,50 (vanuses 1–15)

Qvalitas Arstikeskus

36 (Encepur ja Ticovac)

25 (Encepur ja Ticovac)

Medicum

35,50 (Encepur ja Ticovac)

24 (Encepur ja Ticovac)

Südameapteek (ostmiseks vaja retsepti)

28,40 (Ticovac)
* Encepuri pole hetkel saadaval

15,27 (Encepur) ja 27,11 (Ticovac)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles