USA lastearstid: austage naise valikut kodus sünnitada

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastsündinud beebi.
Vastsündinud beebi. Foto: Sille Annuk / Postimees

Kuigi haiglate sünnitusosakonnad on uuringute järgi kõige turvalisemad kohad lapsed sünnitamiseks, teatas Ameerika Pediaatria Akadeemia (AAP) täna, et tuleks austada naiste soovi kodus sünnitada.

AAP arvab, et ka kodus sünnitamist tuleks turvalise keskkonna loomiseks senisest rohkem toetada, kirjutab Reuters. Planeeritud kodus sünnitamine võiks USA lastearstide hinnangul olla valik nendele tervetele emadele, kellel on sündimas õigeaegne üksik laps.

Lastearstide avalduse järgi on planeeritud kodusünnituseks kindlasti tarvis varasemat kokkulepet, millisesse haiglasse naine probleemide korral viiakse. Samuti peab sünnitusel viibima kodus ka sertifitseeritud ämmaemand või arst.

USAs on kodus sünnitajaid vähem kui üks protsent. Viimastel aastatel on kodusünnituste arv siiski valgete naiste hulgas kasvanud.

«Lapse kodus sünnitamise kogemus erineb suurel määral haiglas lapse ilmale tulekust,» kommenteeris avalduse üks koostajatest, lastearst Kristi Watterberg ja lisas: «Me soovime aidata professionaalse tugisüsteemi loomist, mis teeks iga lapse võimaluse tervelt sündida nii heaks, kui see olla saab.»

Sama teema üle on varem tuliselt arutatud, kuid uuringuid näitavad, et suurem osa kodusünnitusi mööduvad edukalt. Kodusünnitustel sureb umbes üks imik 1000st. Nendel juhtudel toimetatakse 10–40 protsent naistest tüsistuste tõttu juba eelnevalt haiglasse. Siiski pole veel täiesti selge, mistõttu need surmad esinevad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles