Tugisukad ja aspiriin ei pruugi päästa lendajat tromboosist

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Levinud tugisukad ei pruugi lendajat aidata (foto on illustratiivne).
Levinud tugisukad ei pruugi lendajat aidata (foto on illustratiivne). Foto: Panther Media/Scanpix

Teadlase sõnul puuduvad teaduslik tõestus sellele, et tugisukad ja aspiriin hoiaks lennukisõidul ära tromboosi.

Viimastel aastatel on reisijate seas palju ärevust tekitanud mõte, et lennureisijat võib tabada tromboos. Londonis asuva King’s College professori David Gradwelli kinnitusel ei ole teaduslikult tõestud see, et aspiriini võtmine ja kõrget sokkide kandmine hoiaks tromboosi ära, kirjutab portaal news.com.au. «On öeldud, et kõik peaksid võtma aspiriini, aga see on  valdkond, mis vajaks laiemat uuringut,» rääkis Gradwell.

Gradwelli sõnul on tromboosirisk neil, kellel on eelsoodumus vereklompide tekkeks ja see ei sõltu tingimata sellest, kas keegi istub lennukis või kui palju alkoholi ta  tarbib.

Samas soovitas ta kõikidel pikamaa lendude reisijatel juua palju vett ja teha istudes lihtsaid harjutusi. Professori sõnul võivad peaaegu kõik lennukiga reisida ning lendamine on üsnagi turvaline. «Miljonid inimesed teevad seda igal aastal ilma probleemideta.

Lendamine on vastunäidustatud vaid tuberkuloosi põdejatele, neile, kes köhivad verd ja neile, kes kannatavad tõsise aneemia käes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles