Estonia kaevanduses hukkunud allmaatööline eiras ohutusnõudeid

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonia kaevandus.
Estonia kaevandus. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Tehnilise järelevalve ameti (TJA) teatel oli 18. aprillil Estonia kaevanduses toimunud õnnetus tingitud peaasjalikult hukkunud allmaatöölise hooletust käitumisest ning töövõtete ja ohutusnõuete jämedast eiramisest.

Vaatamata sellele oli hukkunu erialase ettevalmistuse ja pikaajalise töökogemusega.

TJA kemikaali ja mäetööde osakonna juhataja Kaimar Eilo sõnul viibis kannatanu lahtitoestatud alas eemaldades samal ajal lisatoestuse roovise küljest ankrut. «Sellega rikkus kannatanu selleks tööks ettenähtud juhendit. Lisaks selgus järelevalvemenetluse käigus, et tegemist võis olla järjepideva ankrute eemaldamise nõuete rikkumisega, mida oleks pidanud ettevõtja varasemalt tuvastama,» selgitas Eilo.

TJA hindas õnnetuse tekkepõhjuste välja selgitamisel Estonia kaevanduses ohutusnõuete täitmist ja nende kontrollimist.

Kuigi Estonia kaevanduses opereerivas Eesti Energia Kaevandused AS-is on peetud vajalikuks kehtestada õigusaktides sätestatust rangemad ohutusnõuded, ei ole ettevõte taganud piisavaid meetmeid nende täitmise kontrollimiseks.

Eesti Energia Kaevandused on TJA pöördumise tõttu kohustatud teatama, milliseid meetmeid kavatsevad nad tarvitusele võtta.

Tööõnnetus võib kaasa tuua ka kriminaaluurimise. TJA edastas uurimiskokkuvõtte Viru ringkonnaprokuratuurile õnnetuse suhtes alustatud kriminaalmenetluse materjalide juurde võtmise otsustamiseks.

Eestis kasutatakse kaeveõõne toestamiseks spetsiaalseid ankruid, mis peale tööde lõpetamist korduvkasutuse eesmärgil osaliselt eemaldatakse. Ohutuse tagamiseks toimub ankrute eemaldamine spetsiaalselt selleks konstrueeritud masina kaitse all ning geoloogiliste lõhede korral tuleb kaeveõõne lakke jätta sinna paigaldatud lisatoestus (sh roovised). Peale ankrute eemaldamist on loomulik, et üks osa laest variseb (antud juhul umbes kümne sentimeetri paksune kiht), seetõttu on sellesse alasse edaspidi minek kategooriliselt keelatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles