Üha nooremad lapsed pöörduvad aknega arstile

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

Ameerikas on täheldatud tendentsi, et üha nooremad lapsed pöörduvad aknega dermatoloogide poole. Arstide kinnitusel kimbutab akne ka seitsmeaastaseid lapsi. Veel hiljuti olid noorimad akneravi patsiendid 12-aastased.

Ei ole haruldane kui kümneaastane laps kannatab akne käes, kirjutab The New York Times viitega ajakirjale Pediatrics.

Stanfordis asuva Lucile Packardi lastehaigla dermatoloog Latanya T. Benjamin ütles, et arstidele on silma hakanud, et akne kimbutab üha nooremaid lapsi. «Dermatoloogile tulevad seitsme- kuni kümneaastased lapsed esimesed akne ilmingud näos, see ei ole ebatavaline,» rääkis arst.

Varase akne põhjuste üle on palju vaieldud – osa teadlasi ja arste arvab, et vanemad lihtsalt muretsevad rohkem oma võsukeste pärast ning pöörduvad kiiremini arstile. Samal ajal oskavad arstid ka üha paremini nahahaiguseid ravida ja pakuvad kiiresti abi. Samas on üsna väheseid ravimeid nii noorte laste peal katsetatud.

«20 aastat tagasi oleks lastearst öelnud – ei ole midagi, sa kasvad sellest välja. Nüüd mõeldakse, et miks oodata kuni akne üle läheb, kui saab seda ravida,» arvas laste nahaarst doktor Anne W. Lucky.

Arstide sõnul ei soovi vanemad, et lapsi koolis akne tõttu normima hakatakse. Samuti võib varajane akne tähendada palju suuremaid nahaprobleeme tulevikus. «Kui üheksa-aastasel on mõõdukas akne, siis on suur tõenäosus, et tema probleem muutub vanusega suuremaks,» rääkis San Diegos asuva Ray lastehaigla dermatoloog Lawrence Eichenfield. Varajane akneravi vähendab armide tekke võimalust ja ka nahaprobleemidel ei ole nii suurt mõju lapse psühholoogiale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles