Üha suurem hulk tavalisi toiduaineid sisaldab kofeiini

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohv.
Kohv. Foto: SCANPIX

USA Toidu- ja Ravimiamet (FDA) on mures, et kofeiini lisatakse aina rohkem erinevatesse snäkkidesse ja energiajookidesse ning uurib selle mõju inimeste tervisele.

Kofeiin on levinuim psühhoaktiivne aine maailmas. Ameerikas joob igapäevaselt kohvi enam kui 90 protsenti täiskasvanuist, kirjutab BBC.

Nüüd kahtleb isegi USA, kust on tulnud Coca-Cola, Starbucks ja 5-Hour Energy shot, selles, kas on ikka mõistlik lisada kofeiini vahvlitesse, päevalilleseemnetesse, närimiskummidesse ja marmelaadikommidesse. Hiljuti taotles Palmolive-Colgate patenti ka kofeiinisisaldusega hambaharja loomiseks.  

FDA tõi õnnetu näitena välja Wriglet närimiskummid, nimelt võiks ühe padjakese võrdsustada poole tassi kohviga. Amet on mures ka energiajookide ohtliku mõju pärast. Seoses energiajookide liigjoomisega on võrreldes 2011. aastaga erakorralist abi vajanud kaks korda rohkem inimesi.

Samas ütlevad energiajookide tootjad, et nende tooted on ohutud. Nad kinnitavad, et ei ole mingisugust tõendit, et energiajoogid tervisele halvasti mõjuks.

Dokumenteeritud juhtumid kofeiini üledoosist saadud mürgistuste kohta on aga täiesti olemas. Johns Hopkinsi ülikooli teadlased on kofeiini liigtarvitamisega seostanud väsimuse, peavalu, keskendumisraskused, lihasvalu ja iivelduse.

Samas on mitmed teadlased tõestanud, et kofeiin ei ole tervisele kahjulik. Harvardi ülikoolis läbi viidud uuringu kohaselt ei tekita kuus tassi kohvi päevas tervisele mingisugust riski ning kofeiini tarbimine vähendab koguni eesnäärme- ja rinnavähki haigestumise riski.

FDA tahab aga paika panna kindla piiri, kust maalt veel kofeiini tarbimine tervisele ohutu on. See on aga keeruline, kuna kofeiin mõjub inimestele erinevalt. Ja veelgi enam – kofeiini leidub toodetes, kus me seda ei arva isegi olevat.

George Washington ülikooli professor Lynne Goldman sõnas, et paljud inimesed ei ole teadlikud sellest, kui palju kofeiini nad tegelikult päeva jooksul tarvitavad. Nii võivadki tekkida unetus, seedehäired või kõrge vererõhk. Mures on ka lapsevanemad, kellel on üpris keeruline laste kofeiini tarvitamist reguleerida.

Üha enam kofeiini on hakatud tarvitama Euroopas. Kõige rohkem kohvisõpru on meie naaberriigis Soomes, kus üks täiskasvanu tarvitab päevas keskmiselt 400 milligrammi kofeiini.

Ent ka soomlased on mures kofeiini sisalduse pärast erinevates toodetes. Kõrge kofeiini sisaldusega energiajoogid kannavad Soome kaubanduskeskustes hoiatavaid silte. Seda kohustust laiendatakse Euroopa Liidu liikmesriikides 2014. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles