Magusad karastusjoogid võivad põhjustada neerukive

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karastusjook.
Karastusjook. Foto: Panther Media/Scanpix

Täiskasvanud inimestel, kes joovad vähemalt ühe suhkruga magustatud joogi päevas, on suurem tõenäosus neerukivide tekkeks, kui neil, kes peaaegu ei tarbigi suhkruseid karastusjooke.

Neerukivide ennetamiseks soovitatakse juua palju vedelikku, kuid uue uurimuse kohaselt on oluline ka, millist vedelikku täpsemalt tarbitakse, kirjutab Fox News. Brighami naistekliiniku doktor Gary Curhan rääkis, et patsiendid uurivad sageli, mida juua, et neerukivide tekkimist vältida. Selleks, et vastust anda uuris ta kolleegidega 200 000 inimese andmeid, mida koguti küsimustikuga iga kahe ja nelja aasta tagant. Uuriti dieedi, elustiili ja tervise kohta. Samuti uuriti, kui palju juuakse karastusjooke. Uuringu algusel ei kannatanud ükski uuritav neerukivide käes.

Uurimuses leiti, et 100 000 uuritavast 159 inimesel, kes jõid magusaid karastusjooke vähem kui korra nädalas, tekkisid neerukivid. Samal ajal 100 000-st 306 inimesel, kes jõid igapäevaselt karastusjooke, tekkisid neerukivid.

Karastusjookide joomine suurendab riski saada neerukivid 33%.

Teised joogid, nagu kohv, tee, vein, õlu või apelsinimahl, on seotud palju väiksema riskiga.

Uurimus avaldati ajakirjas Clinical Journal of American Society of Nephrology.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles