Soomes kannatab unehäirete all üha rohkem koolilapsi

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unetus.
Unetus. Foto: Panther Media/Scanpix

Soome koolilapsed vaevlevad üha enam unehäirete, mitmesuguste valusümptomite ja terviseprobleemide käes, selgus täna Turku ülikoolis kaitstavast doktoritööst.

Turku ülikooli doktorant Terhi Luntamo jälgis 10 000 lapse tervist, kes on sündinud vahemikus 1989-2005. Doktoritööst selgus, et veerand (2500 – toim.) lastest kaebab peavalu, 15 protsenti kõhuvalu ja 30 protsenti unehäirete üle, kirjutab Yle.

Soomes on probleem suurem kui teistes Põhjamaades. Samuti leidis Luntamo, et paljud lapsevanemad ei ole kursis lastel esinevate valusümptomitega.

Selgus, et mitmed sellised unetusele viitavad sümptomid võivad hilisemas elus tõsisemaid terviseprobleeme tekitada. Ta soovitas terviseekspertidel, kes laste unetusprobleemidega tegelevad, enam tähelepanu pöörata nende psühholoogilistele probleemidele, õppimisele ja suhetele õpetajatega. 

Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) kopsuarst Erve Sõõru rääkis veebruaris Tarbija24 portaalile, et Eestis võib unehäirete all kannatada veerand lastest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles