Ka lühike tööleping annab sügisest ravikindlustuse

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ligi 4000 tööandjat on küll haigekassas isikuid kindlustanud, kuid ei ole neile väljamakseid teinud.
Ligi 4000 tööandjat on küll haigekassas isikuid kindlustanud, kuid ei ole neile väljamakseid teinud. Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Alates 1. oktoobrist laieneb haigekassa ravikindlustus ka neile, kelle võlaõiguslik tööleping on sõlmitud ainult üheks kuuks.

Haigekassa avalike suhete juht Evelin Koppel selgitas, et praegu tekib isikule haigekassa ravikindlustus vaid tingimusel, et tema võlaõiguslik leping on sõlmitud vähemalt kolmeks kuuks.

«Praegu peab silmas pidama ka seda, et kui enne lepingu sõlmimist ravikindlustus ei kehti, tekib see kolmekuulise ooteaja möödudes, ravikindlustuse olemasolul aga jätkub katkemata,» selgitas Koppel. Võlaõigusliku lepingu vormil (töövõtuleping, käsundusleping vms) siinjuures tähtsust ei ole.

Alates 1. oktoobrist kaob tingimus, et ravikindlustuse saamiseks peab võlaõiguslik leping  olema vähemalt kolme kuu pikkune. Kindlustuse saab ka juhul, kui leping on sõlmitud üheks kuuks ning ravikindlustuse tekkimise ooteaeg lüheneb 14-päevani, nagu töölepinguga töötajatelgi.

Praegune ravikindlustuse saamise tingimus, et sotsiaalmaksu peab maksma vähemalt sotsiaalmaksuseaduses kehtestatud kuumääralt ning maksed peavad olema tehtud igakuiselt, jääb kehtima ka edaspidi.

«Silmas tuleb pidada ka seda, et kui inimesel on sõlmitud mitme tööandjaga võlaõiguslik leping, kuid kõik tööandjad maksavad sotsiaalmaksu vähem kui kuumääralt, siis isiku eest makstavaid sotsiaalmakse ei summeerita ning ravikindlustust ei teki,» rõhutas Koppel.

Kui tööandja ei ole inimest haigekassas arvele võtnud ning tal jääb seetõttu raviteenus saamata, peab kahju hüvitama tööandja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles